Počty lékařů a sester v nemocnicích určí ministerstvo vyhláškou

27. 2. 2009 8:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Počty lékařů a sester v nemocnicích určí vyhláška, kterou vydá ministerstvo zdravotnictví v druhé polovině roku. ČTK to dnes řekla náměstkyně ministryně Markéta Hellerová. V akutní péči změny nebudou, v následné péči stoupnou počty ošetřovatelského personálu a ubude lékařů, přiblížila změny náměstkyně. Ministerstvo dalo v těchto dnech návrh normy zdravotnické veřejnosti k diskusi...


Novou vyhlášku žádá Česká lékařská komora, aby podle ní mohla kontrolovat nemocnice a garantovat kvalitu péče v nich. Nedostatek lékařů a sester donutil loni některé regionální nemocnice, aby na čas zavřely některá oddělení, nebo je sloučily s jinými. Na potřebnosti normy se shodují všichni zdravotníci a jejich organizace.

Asociace českých a moravských nemocnic však materiál zpochybnila. Podle právníka asociace Stanislava Fialy vyhláška ohrožuje malé regionální nemocnice. Stanoví prý požadavky tak nadsazené, že je nemohou střední a malé nemocnice splnit. Podle Fialy bere vyhláška menším zařízením peníze ve prospěch fakultních nemocnic a jejich specializovaných center. Nemocnice podle Fialy vyhlášku odmítají.

„Reakce pana doktora Fialy je naprosto předčasná, protože návrh ještě ani není v legislativním procesu. Dali jsme text zhruba před třemi týdny odborné veřejnosti k diskusi. Návrh se bude podle připomínek dál upravovat,“ reagovala Hellerová.

Zdůraznila, že požadavky uvedené v návrhu nikoho neohrožují. Vyhláška je pojata jinak, než jsou zatím požadavky v takzvaném sazebníku výkonů. „Specifikujeme, když vzniká nebo existuje nějaké oddělení, jaký minimální počet lékařů musí doložit, aby mohlo existovat,“ uvedla. Jestliže například má akutní oddělení 30 lůžek, minimum jsou čtyři lékaři, z toho jeden se specializací a tři bez specializace na zajištění 24 hodinové péče, a to dnes už podle Hellerové splňují všechna oddělení.

„Naopak u následné péče jsme zvýšili požadavky na ošetřovatelskou péči, hlavně na všeobecné sestry, které tam jsou potřeba. Proti dnešku snižujeme požadavky na lékaře, který tam opravdu nemusí být přítomen 24 hodin denně. Potom tedy v celku náklady zařízení rozhodně nestoupnou,“ řekla Hellerová.

Vyhláška je připravena k reformnímu zákonu o zdravotních službách, ten zatím neprošel parlamentním schvalováním. I kdyby ho zákonodárci neschválili, opírá ministerstvo zmocnění vydat vyhlášku o starší zákon o péči o zdraví lidu.

Fiala považuje připravovanou vyhlášku za „přímý útok“ proti středním a malým nemocnicím. Nemocnice mají navyšovat počty lékařů a sester za situace, kdy chybějí v Česku lékaři, zdravotní sestry i ošetřovatelky a kdy menší nemocnice nemají dost peněz na další personál. Aby vyhověly požadavkům vyhlášky, bude muset řada nemocnic provést stavební úpravy, na to nemají. Důsledkem tak bude zavírání nemocnic, do nichž by se měla soustředit lůžka následné péče. Stoupne nezaměstnanost, protože nemocnice patří v regionech k významným zaměstnavatelům, varoval Fiala.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?