Pod svícnem největší tma

21. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli nákupu zbytečných přístrojů není na vyšší platy, mávalo výpověďmi 60 procent lékařů v jihlavské nemocnici. Šéf špitálu a bývalý odborářský předák protest podporoval. Mezitím nakupoval přístroje do kardiocentra.


Loni v září v jihlavské nemocnici vrcholil protest lékařů. Nedostatek peněz na platy přičítali tomu, že se peníze ztrácejí v předražených zakázkách na léky, nemocniční stavby a přístroje, které špitály často nepotřebují.

Novopečený ředitel nemocnice a někdejší místopředseda lékařských odborů Lukáš Velev protest podporoval. „Lékařům rozumím. Po dvaceti letech jim došla trpělivost a řekli dost,“ tvrdil.

Přitom, jak zjistil TÝDEN, jen pár dnů poté, co ředitel do funkce nastoupil, vypsal zakázku - na přístroje do nového kardiocentra za téměř 60 milionů korun. „Přihlásili se dva zájemci a zvítězila výhodnější nabídka,“ tvrdí mluvčí nemocnice Veronika Novotná.

Tendr vyhrála společnost Puro-klima, firma spojovaná s podezřelými nákupy přístrojů pro pět severočeských nemocnic. Kvůli podezření, že špitály nakoupily přístroje o třetinu dráže, vyšetřuje případ policie. O půlmiliardovou zakázku se zajímají i lidé z Evropského úřadu pro potírání podvodů. A dokud nepadne verdikt, nesmějí severočeské nemocnice čerpat peníze z evropských fondů.

Podezřelá sleva

„Bez škraloupu nebude ani jihlavská zakázka,“ odhaduje senátorka Alena Dernerová (Severočeši.cz), která se neprůhlednými zakázkami zabývá. „Jihlavská nemocnice třeba tvrdí, že nakoupila 128řadý CT přístroj za cenu 64řadého. Zaplatila 24 milionů korun. Slabší přístroj ale obyčejně nestojí více než 15 milionů,“ upozorňuje. Cenu prý senátorka konzultovala s experty, kteří jí pomáhali otevřít případ severočeských nemocnic.

Podobný nákup v jiné nemocnici - karlovarské - už navíc prošetřuje protikorupční policie. Tamní nemocnice také koupila za 24 milionů korun shodně vybavené „cétéčko“, jen jiné značky. „Přístroje jsou zaměnitelné,“ potvrzuje Dernerová. Výběrové řízení se proto bude opakovat, tvrdí karlovarský krajský radní Václav Larva.

Místopředseda představenstva Puro-klimy Martin Jireš ale namítá: přístroje předražené nejsou. „Jsem přesvědčen, že námi nabídnutá cena je nejnižší na trhu,“ říká. Spokojen je i ředitel Velev. „Vybrali jsme nejvýhodnější nabídku,“ brání se. Zrušit stavbu kardiocentra jen kvůli protestům by podle něho nebylo rozumné. „Čerpáme na projekt peníze z EU, jinak bychom si nemohli takový nákup dovolit,“ vysvětluje.

My všichni muzikanti

Hejtmanství kraje Vysočina, které jihlavskou nemocnici vlastní, k tomu dodává: i kdyby přístroje předražené byly, výběr firmy a cenu jsme nemohli nijak ovlivnit. „Pravidla nastavil bývalý náměstek ministerstva zdravotnictví Marek Šnajdr. Vše bylo řízeno z Prahy,“ říká hejtman Jiří Běhounek.

Exnáměstek Šnajdr úder vrací: „Nevěřím, že to mohl pan hejtman říct a nevrátit občanský průkaz kvůli ztrátě svéprávnosti. Odpovědnost nesou zřizovatelé a management nemocnic.“ Co už ale Šnajdr nedodal, je, že se jihlavské kardiocentrum zařizovalo v rámci takzvaného „integračního operačního programu“. To znamená, že parametry zakázky určovalo i ministerstvo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?