Podařená fúze Liberecké a Turnovské nemocncie

24. 9. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Hospodaření Krajské nemocnice Liberec (KNL) a Panochovy nemocnice Turnov za prvních osm měsíců letošního roku po fúzi, která se uskutečnila k 1. lednu 2014, je nejenom vyrovnané ale vykazuje zisk ve výši 31 milionu korun.


„Podařilo se nám velmi dobře a velmi rychle stabilizovat Panochovu nemocnici v Turnově, která byla v uplynulých několika letech opakovaně každý rok ve ztrátě od 5 do 25 milionu korun. Nyní je v zisku přibližně 8 milionů korun, což nám umožnilo zvýšit a narovnat platy sester v turnovské nemocnici a zabývat se platy lékařů,“ řekl generální ředitel a předseda představenstva KNL Luděk Nečesaný s tím, že průměrná měsíční mzda u zdravotních sester v turnovské nemocnici činí nyní 28 500 korun a u libereckých sester ještě o tisíc korun více. Jde o nejvyšší průměrnou mzdu středního zdravotnického personálu v celém Libereckém kraji. Vedení KNL se nyní chystá provést také inventarizaci platů všech turnovských lékařů s cílem nastavení jejich systémového ohodnocení jako tomu je u lékařů v liberecké nemocnici.

Sdílení pacientů napříč obory

Fúzi obou nemocnic si pochvaloval i starosta Turnova Tomáš Hocke. „Po mnoha letech, kdy nemocnice vykazovala ztrátu a zaměstnanci nebyli spokojeni se svými platy, se nyní podařilo situaci vyřešit, za což jsem velmi rád. Sestřičky dostaly přidáno, vybudoval se nový bufet a připravuje se nová prodejna zdravotnických potřeb, při tom všem je nemocnice v zisku,“ konstatoval turnovský starosta.
Kromě stabilizovaného hospodaření spolupracují obě nemocnice také v medicínské rovině, kdy týmy urologů, ortopedů a chirurgů z obou nemocnic společně komunikují a vzájemně se podporují, což vede k možnosti operovat některé liberecké pacienty v turnovské nemocnici a tím výrazně zkrátit čekací doby na některé operační zákroky.

„Naplnilo se to, co jsme chtěli. Zefektivnily se nejenom hospodářské provozy, ale především se nám daleko lépe daří po odborné stránce, jsme schopni zajistit další vzdělávání zdravotníků a díky synergickým efektům si zajistit kvalitní a rychle dostupnou péči pro naše pacienty ze široké spádové oblasti,“ upřesnil lékařský náměstek Krajské nemocnice Liberec a člen představenstva Martin Hrubý.

Složitější operativa v Liberci

Díky spojení obou nemocnic se podařilo vyřešit také problém se zajištěním složitější gynekologické operativy, která se bude napříště provádět pouze v liberecké nemocnici. „V turnovské nemocnici zůstane zachována kompletní ambulantní péče pro naše pacientky a zároveň jednodenní operativa u malých výkonů,“ zmínil Martin Hrubý s tím, že se podařilo do personálního stavu turnovské gynekologie přijmout novou lékařku specializovanou gynekoložku MUDr. Petru Holcovou.

Důvodem pro omezení operativy v turnovské nemocnici je klesající počet pacientek, které do turnovské nemocnice přicházely na větší gynekologické zákroky. „V loňském roce bylo na gynekologii v turnovské nemocnici operováno 387 pacientek, z nichž více než 240 podstoupilo drobné jednodenní zákroky. Letos za prvních šest měsíců roku přišlo na drobný jednodenní zákrok 118 pacientek, a na větší výkon 65 žen. Složitější operativu napříště zajistí zkušení lékaři v liberecké nemocnici a v turnovské nemocnici se mohou lékaři soustředit především na ambulantní sféru a drobné výkony tak, aby byly pacientky maximálně spokojeny,“ uzavřel generální ředitel Nečesaný.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?