Podejte demisi, vyzývají odbory vládu

13. 4. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Reformy zdravotnictví jsou asociální, vláda Petra Nečase nemá důvěru veřejnosti a tudíž ani mandát k tomu, pokračovat ve své činnosti. Měla by proto odstoupit. Tak ve stručnosti zní dopis, který zaslaly zdravotnické odbory premiérovi.


Minulý týden představená reforma zdravotnictví je podle výkonné rady Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče asociální, korupci nezabrání a jen poškodí pacienty. Zásadně ji proto odmítá.

„Požadujeme reformy sociálně únosné a celospolečensky prodiskutované, takové, které postihnou korupci, systémové chyby a zeefektivní systém. Zkrátka reformy pro lidi, ne proti nim. To představené reformy rozhodně nesplňují,“ uvedla předsedkyně svazu Dagmar Žitníková.

Reforma omezí práva pacientů

Největší problém mají odbory s novelou zákona o zdravotním pojištění. Ta podle nich sníží rozsah zákonem garantované péče a v praxi tak přinese různé výklady.

„Přijetí novely přispěje k vytvoření standardů a nadstandardů, přičemž není garantováno zachování současného rozsahu péče. Cílem novely je dostat do zdravotního pojištění 15 miliard ze soukromých zdrojů, což představuje částku 1000 Kč měsíčně od každého z nás,“ vysvětlovala Žitníková důvody nespokojenosti.

Důchodová reforma? Ne, děkujeme

Podobně hodnotí i důchodovou reformu. Ta prý vyvede z důchodového systému biliony korun a nechá je spravovat soukromými fondy, které mohou kdykoliv zkrachovat.

Odbory také odmítly změny v daních i sociálních službách. Vyzvaly, aby bylo sjednoceno odměňování pracovníků ve zdravotnictví bez ohledu na právní formu zdravotnického zařízení a zařízení sociální péče.

„Je nutné vypracovat jednotnou tarifní tabulku pracovníků ve zdravotnictví a sociálních službách, která bude nedílnou součástí chystané reformy zdravotnictví,“ doplnila Žitníková.

K tomu nemáte mandát, odstupte

Tato vláda by každopádně nic už reformovat neměla. Podle odborů by kvůli současným skandálům měla okamžitě podat demisi.

„Vláda, která nemá důvěru, nemá mandát a odborový svaz považuje za nepřijatelné, aby při reformách rozhodovala o nevratných nebo těžko napravitelných změnách. Pane premiére, vládo, vyzýváme Vás k demisi. Jako jediné možné řešení současné situace chápeme rozpuštění Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a vypsání předčasných voleb,“ píší odbory v dopise premiérovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?