Podepsáno. V nemocnicích zanikne 563 lůžek

1. 7. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
V jihomoravských nemocnicích zanikne do konce roku osm procent lůžek akutní péče. Nejvíce ve Fakultní nemocnici Brno.


Jako první z republiky podepsali včera představitelé Jihomoravského kraje memorandum s ministerstvem zdravotnictví a pojišťovnami o rušení lůžek akutní péče v regionu.

Z 6865 jich do konce roku ubude osm procent. Podle odhadů kraje to má ročně přinést úspory kolem sta milionů korun. O nejvíce lůžek přijde Fakultní nemocnice Brno, kde jich zanikne sto deset.

Vzhledem k velikosti ale nemocnice přijde jen o necelého pět a půl procenta lůžek, zatímco třeba pro Nemocnici Kyjov na Hodonínsku znamená zrušení dvaapadesáti míst více než desetiprocentní úbytek. „I tak je ale možné péči zajistit,“ ujistil ředitel kyjovské nemocnice Josef Pejchl.

Ruší se totiž lůžka, která nemocnice ministerstvu zdravotnictví a pojišťovnám samy nabídly. „S výsledky jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, nemocnicemi a pojišťovnami souhlasíme,“ podotkl i ředitel Fakultní nemocnice BrnoRomanKraus.

Kraj slibuje, že kvalita ani dostupnost zdravotní péče se navzdory úbytku lůžek nezmění. „Rozhodně se nebudou rušit žádné nemocnice, pouze dojde k určité specializaci péče. A peníze, které ušetříme, nechají zdravotní pojišťovny nemocnicím v kraji,“ slíbil hejtman Michal Hašek.

Specializace se projeví tak, že si nemocnice mezi sebou přesněji rozdělí péči o pacienty s různými druhy onemocnění. Podle dohody se tak například na intenzivní péči v oblasti pediatrie zaměří především Fakultní nemocnice Brno.

Naopak třeba gynekologicko-porodnická péče bude zachovaná hned v osmi zdravotnických zařízeních. Lidé se podle vedení Jihomoravského kraje nemusí bát ani toho, že počet lůžek klesne na minimální únosnou mez. „Počítali jsme s patnáctiprocentní rezervou, ve všech nemocnicích tak zůstane potřebný počet volných míst,“ uvedl hejtman.

Celkem šesti zdravotnických zařízení v kraji se domluvené změny nedotknou vůbec. Tři z nich o žádná lůžka akutní péče nepřijdou a ve stejném počtu dalších ani žádná nejsou, protože nemocnice poskytují jen následnou péči.

Jednání o úsporách a změnách ve zdravotnictví rušením lůžek nekončí. Do konce roku se kraj zavázal projednat další kolo změn. „Bude zahrnovat hlavně strukturu odborností v jednotlivých lůžkových zdravotnických zařízeních,“ píše se v memorandu.

Celé znění memoranda najdete ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?