Podíl přímých plateb pacientů má vzrůst na 25 procent

19. 10. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Přímé platby pacientů by měly postupně vzrůst ze současných 17 na 25 procent. Lidé by také měli začít více zvažovat za jaké léky a péči se jim vyplatí vydávat své finanční prostředky. V Brně to ve svém včerejším projevu řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


Heger postupné zvyšování spoluúčasti českých pacientů dlouhodobě prosazuje. Důvodem k nárůstu objemu přímých plateb od pacientů není jen následování celoevropského trendu a stále se zvyšující finanční nároky na péči, ale také sociální únosnost takového navýšení.

Pro podporu svého tvrzení Heger uvedl, že z celkových výdajů českých domácností tvoří „léky, různé vitamíny a zdravotnické poplatky přibližně 2,7 procenta“, což je podle ministra méně, než kolik domácnosti vydají například za alkohol či tabák. „U seniorů je podíl vyšší, ale i čtyři procenta doplácená na zdraví jsou suma mírná,“ poznamenal.

Lidé si platí i to co nepotřebují

Ministr zopakoval jeden z častých argumentů, kdy nepřímo kritizoval i neracionální chování pacientů. Podle Hegera v případě péče o své zdraví lidé vydávají příliš mnoho peněz na léky, které jim nepřinášejí podstatný efekt (doplňky stravy) a péči, která není nezbytná (kosmetické operace).

Tyto výdaje tvoří prý až 53 procent z celkové spoluúčasti pacientů. Na regulační poplatky připadá 12 procent, nedoplatky za hrazené léky 22 procent a 13 procent pak a příplatky v ordinacích zubních lékařů. „Ze 45 miliard spoluúčasti je větší část stále na úrovni určitého luxusu nebo zbytnosti,“ vypočítal Heger.

Kudy k vyšší spoluúčasti?

K postupnému navýšení by mělo dojít například už zvýšením poplatku za den pobytu v nemocnici z 60 na 100 korun. Jen od tohoto kroku si ministerstvo slibuje přínos přibližně 750 milionů korun ročně. Další finanční prostředky, přibližně 500 milionů, by mělo přinést vyřazení některých doplňkových léků z úhrad. Změny v úhradách lázeňské péče a zdravotnických prostředků mají přinést až 1 miliardu. Další úspory ve výši 500 milionů mají zajistit elektronické aukce na nákup léků.

Zdravotně postižení propočty zpochybňují

„Reformní důraz bude kladen v první řadě na pojišťovny a na způsob poskytování zdravotní péče a efektivitu celého systému. Navyšování spoluúčasti bude zcela určitě až to poslední,“ řekl v dubnu v Otázkách Václav Moravce ministr Heger.

Proti tomuto prohlášení nyní stojí kritika předsedy Národní rady zdravotně postižených Václava Krásy, který včera propočty ministra napadl. Hegerovi vyčítá, že zatímco systémovými opatřeními se má ušetřit zhruba 5 miliard korun, lidé musí vydat „ze svých kapes“ 15 miliard korun.
Krása zpochybnil i „sociální únosnost“ navyšování spoluúčasti, kterou Heger opakovaně argumentoval.

Podle Krásy není mimo hlavní město výjimkou situace, kdy živitel rodiny vydělává 15 tisíc korun měsíčně. Když tento člen rodiny onemocní, jeho příjem se prý zkrátí na přibližně 9000 korun a po změně zákona při měsíčním pobytu v nemocnici vydá navíc 3000 korun. Taková rodina se podle Krásy dostane po několika měsících do neřešitelné finanční situace.

Heger: Zvýšení spoluúčasti zatím není definitivní

V reakci na Krásovu kritiku Heger řekl, že o zvyšování spoluúčasti se zatím definitivně nerozhodlo. V současné době se prý řeší především financování pro příští rok.

„Snahou je, aby se sociálně potřební nezatěžovali,“ řekl. Podle Hegera by se touto problematikou mělo zabývat kromě jeho ministerstva i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Financování zdravotnictví v roce 2012

Financování zdravotnictví v příštím roce bude kvůli přetrvávající krizi ekonomiky a závazkům vyplývajícím z memoranda, které ukončilo protestní akci „Děkujeme, odcházíme“, komplikované. Navzdory tomu však podle ministra omezování péče nehrozí. Větší investice do rozvoje péče pro příští rok nejsou příliš pravděpodobné.

„My jsme řekli, že podržíme jeden segment v rozvojovém režimu, a to je segment vysoce specializované péče. Zde nechceme, aby se zvyšovaly průměrné náklady na pacienta, sdělil novinářům Heger.

Náklady se podle ministra daří udržovat v rozumné míře především díky klesajícím cenám léků, ale tím jak roste ekvita péče, dochází k přesunu pacientů z periferních částí republiky do center, kde se pacientům dostává lepší péče a přežívají tak déle i těžká onemocnění, což podle Hegera ve finále vede opět k celkovému zvýšení nákladů.

„Takže tam (segment vysoce specializované péče) bychom rádi zachovali asi pětiprocentní nárůst a ta ostatní péče by měla zůstat stejná. To o co teď bojujeme je, aby v úhradách bylo dostatečně peněz na to, aby mohlo být plněno memorandum a další závazky, které jsme podepsali v rámci akce „Děkujeme, odcházíme“, aby zdravotníci dostali přidáno,“ naznačil priority ministerstva zdravotnictví Heger.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?