Podle ambulantních specialistů by měl Kubek odstoupit

5. 3. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Jsme šokováni Vaším vyjádřením na adresu lékařek, které jste označil za druhou nejdůležitější příčinu personální krize českého zdravotnictví," píše se podle HN ve výzvě SAS. Sdružení navíc žádá, aby se Kubek omluvil. "Přijde mi to nepřijatelné," řekl předseda SAS Zorjan Jojko...


Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek by měl podle Sdružení ambulantních specialistů ČR (SAS) kvůli svým výrokům o lékařkách odstoupit z funkce. Informují o tom Lidové noviny (LN) a Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na výzvu SAS. Na zasedání zdravotního výboru sněmovny Kubek podle médií kritizoval lékařky, protože prý pracují hůře než muži, a feminizaci označil za druhou nejdůležitější příčinu krize českého zdravotnictví.

„Jsme šokováni Vaším vyjádřením na adresu lékařek, které jste označil za druhou nejdůležitější příčinu personální krize českého zdravotnictví,“ píše se podle HN ve výzvě SAS.

Sdružení navíc podle LN žádá, aby se Kubek omluvil. „Přijde mi to nepřijatelné,“ řekl listu předseda SAS Zorjan Jojko. Jojko se podle LN také spolu s dalšími snaží vyburcovat lékaře ke svolání mimořádného sjezdu komory, který by Kubka odvolal. Ke svolání sjezdu by však byl zapotřebí souhlas třetiny všech okresních sdružení komory, píše deník.

Kubek na jednání sněmovního zdravotního výboru minulý týden uvedl, že pracovní nasazení žen nemůže být nikdy srovnatelné s pracovním nasazením mužů, protože mají dvě role, kromě pracovní musejí zvládat rodinu a péči o děti. Z rodinných důvodů neslouží tolik služeb jako muži. Jeho vyjádření vyvolalo lavinu nesouhlasu.

Podle viceprezidenta ČLK Zdeňka Mrozka však Kubek nic o špatné práci lékařek neřekl, přestože se to objevilo v médiích.

Kubek zaslal lékařkám omluvný dopis. Vysvětluje jim své výroky, které pronesl na zasedání zdravotního výboru sněmovny. Kubek dopis, v němž svou kritiku lékařek popírá, zveřejnil i na webu ČLK.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?