Podle Clintona je nutné finance proti AIDS užívat efektivněji

30. 7. 2012 7:39
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalý americký prezident Bill Clinton v pátek vyzval k efektivnějšímu využití finančních prostředků v boji proti HIV/AIDS. Učinil tak v poslední den velké mezinárodní konference o nemoci AIDS, na níž se ve Washingtonu od neděle sešlo více než dvacet tisíc vědců, lékařů, politiků i pacientů.


„Jsem přesvědčen, že vlády na celém světě budou na boj proti HIV i v těchto složitých dobách vydávat více peněz, pokud se nám podaří maximalizovat dopady těchto prostředků. Pokud budeme mít nadále dobré výsledky, peníze budou,“ prohlásil podle agentury DPA Clinton, který k boji proti chorobě přispívá i činností v nadaci, kterou před lety založil.

V závěrečný den konference, na níž během týdne promluvila i manželka bývalého prezidenta a současná americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, vystoupila také šéfka demokratů v americké Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová, která devatenáctou celosvětovou konferenci o AIDS označila za obrovský úspěch. Také ona se nechala slyšet, že je nutné boj proti nemoci i přes dosavadní pokroky dále financovat.

Na světě nyní žije přes 34 milionu nemocných s virem HIV, největší část z nich v Africe. I díky novým farmaceutickým objevům, na nichž se podílel také nedávno zesnulý český chemik Antonín Holý, se v posledních letech daří snižovat počet nově infikovaných a prodlužovat život nakaženým.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?