Podle odborů a komory reformní zákony stav zdravotnictví nezlepší

8. 9. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Reformní zdravotnické zákony, které dnes přijala sněmovna, podle zdravotnických odborů a lékařské komory postavení pacientů a situaci ve zdravotnictví nezlepší. ČTK to řekli představitelé odborů a komory. Míní, že normy se chystaly ve spěchu a řádně se o nich nediskutovalo.


„Nároky pacientů se spíš zhorší. Nepovede to ke zvýšení kvality, ale vyvolá to ve zdravotnictví spíš daleko větší chaos,“ řekla šéfka zdravotnických odborů Dagmar Žitníková. Podle ní nejsou zákony dopracovány a chystaly se ve spěchu. Situaci prý navíc komplikovala ještě řada pozměňovacích návrhů, s nimiž přišli poslanci. „Je to složitá matérie. Nevyznají se v ní pomalu ani právníci. Schvaluje se bez znalosti věci,“ řekla Žitníková.

Za „šité horkou jehlou“ označil schválené reformní normy i viceprezident České lékařské komory Zdeněk Mrozek. Také podle něj se v zákonech změny dělaly narychlo na poslední chvíli a pořádně se neprojednaly. Některá ustanovení považuje Mrozek za nejednoznačná, což by mohlo vést k soudním sporům. Těch se obává i Žitníková.

Sněmovna dnes schválila trojici reformních zákonů o zdravotních službách, o specifických zdravotních službách a o záchranné službě. „Jde o zásadní a do značné míry revoluční změnu zdravotnického práva,“ řekl ČTK náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Podle něj se nahrazuje zákon ze 60. let minulého století o péči o zdraví lidu.

Nová norma o zdravotních službách počítá podle ministerstva s posílením práv pacientů či se zavedením registrů. Podle odborářky by právě ony mohly „být v kolizi“ se zákonem na ochranu osobních údajů. Komora kritizuje přeregistrování zdravotnických zařízení. „Všechna zdravotnická zařízení se budou muset znovu registrovat. Je to byrokratický nátlak,“ řekl Mrozek. Podle Plíška se registrace ale zjednodušuje a nebude k ní potřeba tolik údajů.

Za bezkonfliktní považuje komora jen zákon o záchranné službě. V něm vidí nejmenší problém i odbory. Požadovaly ale, aby se v něm objevil sociální program pro záchranáře. Ustanovení o tom, že by měli dostávat odchodné, ale dnes z normy z technických důvodů vypadlo. Poslanci se zmínili o tom, že by úpravu mohl zapracovat Senát, který by pak zákon vrátil do dolní komory. Podle Plíška by se benefity pro záchranáře mohly objevit i v zákoníku práce.

Žitníková uvedla, že se odboráři snažili na tripartitě i s ministerstvem dohodnout na změnách některých částí zákonů, ale většinou neuspěli. Chystají se proto nyní oslovit senátory, aby normy upravili.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?