Podle odborů by měl Heger dodržet slib, jinak mzdy lékařů klesnou

21. 11. 2011 7:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení nemocnic na jihu Čech zatím neví, zda bude mít v příštím roce peníze na slíbené desetiprocentní zvýšení mezd. Vyjednává s odbory a čeká na vydání úhradové vyhlášky. Podle náměstkyně hejtmana Ivany Stráské (ČSSD) by měl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slib dodržet, jinak je třeba počítat s protestními akcemi. Podle šéfa lékařských odborů Jana Vorla hrozí i snížení mezd.


„Když bude úhradová vyhláška špatná, je možné, že nedostaneme ani ty peníze, co máme teď. V případě nižších plateb pojišťoven by ředitel musel sáhnout i do mzdových nákladů,“ řekl ČTK šéf jihočeských lékařských odborů a chirurg českokrumlovské nemocnice Vorel. Podle jeho názoru je nutné od ledna přidat alespoň sestrám. „Ostatní lékaři ale mohou být radikálnější,“ upozornil. K jakým protestním akcím lékaři na jihu eventuálně přistoupí, bude jasné po 9. prosinci.

Vedení jihočeských nemocnic zahájilo kolektivní vyjednávání s odbory. Smlouvy někde platí do konce roku, jinde do března. V některých kolektivních smlouvách, ale navýšení mezd podle Vorla není. Z osmi jihočeských nemocnic si mohou být jisti jenom lékaři v českobudějovické a jindřichohradecké, kde se navýšení mezd promítlo vedení do tarifů, jinde tomu tak není.

„Teoreticky se dá říct, že každá nemocnice v ČR má peníze na zvyšování mezd, ovšem pouze tehdy, když je ušetří jinde - omezí léčbu, sníží náklady na léky, na zdravotní materiál, přestane investovat a podobně,“ řekl ČTK předseda představenstva akciové společnosti Jihočeské nemocnice Martin Bláha. Úhradová vyhláška ještě nevyšla, a proto není jasné, jaké množství prostředků v ní bude určeno na zvyšování mezd zdravotníků.

„Očekáváme, že to bude výrazně méně než avizovaných deset procent, a to vše v situaci, kdy úhrada za zdravotní péči bude klesat. Rozhodující bude také proces uzavírání nových smluv se zdravotními pojišťovnami, kdy některou péči v některých nemocnicích už zdravotní pojišťovny nemusí s námi nasmlouvat,“ upozornil Bláha.

Podle ředitele písecké nemocnice Jiřího Holana se peníze najdou vždy, ale záleží na tom, zda chce zařízení skončit v pozitivní či záporné bilanci hospodaření. To si podle něj musí uvědomit i zaměstnanci a odbory při vyjednávání o kolektivní smlouvě na následující rok. „Nalézt je lze, ovšem někde za cenu snížení počtu zaměstnanců, změny struktury poskytované péče. Písek určitě nepůjde cestou žádosti o provozní dotace, ale řešením realistickým pro chod nemocnice a zaměstnanců,“ řekl Holan ČTK.

Odboráři se na posledním jednání o růstu platů v příštím roce s ministrem Hegerem 9. listopadu neshodli. Ministr trvá na tom, že od ledna stoupnou o 6,25 procenta, na deset procent se navýší až během roku. Odbory je žádají hned. Budou proto pokračovat v happeningové kampani „Zůstáváme, splňte sliby“. Zatížení resortu růstem DPH jako vysvětlení postupného růstu platů předseda Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel neakceptuje.

Trvá na textu memoranda, které v únoru podepsal s Hegerem. Podle něj mají tarify stoupnout o deset procent všem zdravotníkům.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?