Podle primáře pomůže roudnické nemocnici už jen velká demonstrace

6. 11. 2012 8:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Roudnické nemocnici už podle jejích zastánců nepomohou politická jednání, ale jen velká demonstrace tisíců lidí. Svolali ji na 17. listopadu.


Město ji podpoří, zaznělo včera večer na jednání zastupitelů s vedením Podřipské nemocnice s poliklinikou Roudnice nad Labem. Je jednou z 12 nemocnic, kde má z rozhodnutí pojišťoven od ledna skončit akutní lůžková péče.

Starosta Vladimír Urban (Společně pro Roudnici) rozeslal dopisy s žádostí o podporu ministerstvu zdravotnictví, pojišťovnám i vedení kraje. Senátor za Litoměřicko Hassan Mezian (ČSSD) i příští hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM) se za roudnickou nemocnici postavili.

Podle primáře chirurgie z roudnické nemocnice Ondřeje Krajníka ale dosavadní politická jednání příliš úspěchu nepřinesla. „Politická jednání jsme prohráli, teď už pomůže jen občanská neposlušnost,“ řekl dnes. Na 17. listopadu se proto chystá demonstrace za zachování akutní lékařské péče. „Petici podepsalo 14.000 lidí. Na demonstraci jich musí přijít minimálně stejně,“ dodal Krajník. Z obcí a měst v okolí Roudnice mají lidi svážet i speciální autobusy. Datum je podle pořadatelů symbolické, připomíná výročí sametové revoluce a nemocnice stojí v ulici Alej 17. listopadu.

Podle jednatele nemocnice Jakuba Zavorala (TOP 09) pojišťovny přesunutím akutní péče do nemocnice v Litoměřicích neušetří. „Přesun péče bude pro VZP dražší asi o pět milionů na oddělení, než když ta péče zůstane zachována,“ řekl. Vedení nemocnice dnes jednalo se zastupiteli VZP. „Jediným argumentem bylo, že to máme 20 kilometrů do Prahy,“ uvedl Zavoral. Naopak zrušením nemocnice se podle něj zhorší péče i zaměstnanost v regionu. Nemocnice zaměstnává kolem 400 lidí a závisí na ní i mnoho lokálních firem.

„V době od 15:30 do 7:00 a o víkendech a svátcích to znamená transport všech zraněných a zhoršených pacientů do nemocnic jiných měst. V nemocnicích okolních, v Mělníce a Litoměřicích se dnes čeká na ošetření na pohotovosti několik hodin,“ uvedli pořadatelé demonstrace. Podle statistik prý roudnická nemocnice ošetřila i 200 lidí za víkend. Stejně tak by do okolních nemocnic museli pacienti s náhlými břišními příhodami či vážnějsími interními nemocemi. V Roudnici by skončila porodnice.

Roudnice chce zachování nemocnice podpořit usnesením zastupitelstva, sejít by se mělo v úterý 13. listopadu. Jednání o osudu nemocnice budou i ve čtvrtek, vedení Roudnice sezvalo starosty obcí ve spádové oblasti. Senátor za Litoměřicko Mezian, jenž si zachování malých nemocnic stanovil jako volební téma, vystoupí 19. listopadu v Senátu na veřejném slyšení, apelovat bude na zachování péče v roudnické nemocnici v současném rozsahu.

O budoucnost nemocnice chtějí bojovat i v Duchcově na Teplicku, tamní nemocnice má být druhou v Ústeckém kraji, kde chtějí zdravotní pojišťovny zrušit akutní lůžkovou péči. S občany, zástupci vedení nemocnice a pojišťoven se vedení města sejde v úterý večer. Občané také sepisují petici za její zachování.

Většinu akutní lůžkové zdravotní péče v kraji poskytuje pět velkých nemocnic ve statutárních městech, které spravuje Ústecký kraj prostřednictvím akciové společnosti Krajská zdravotní. Menší, samostatné nemocnice jsou ještě v Žatci na Lounsku, Kadani na Chomutovsku, v Litoměřicích a Rumburku na Děčínsku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?