Podle WHO je každý čtvrtý zemřelý na TBC i HIV pozitivní

26. 3. 2009 9:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Počet onemocnění tuberkulózou na světě byl v roce 2007 stabilní a procentuální poměr lidí, kteří onemocněli touto chronickou bakteriální chorobou, od roku 2004 nadále pomalu klesá. Mezi umírajícími na TBC je dvakrát více lidí nakažených virem HIV, než se dosud předpokládalo...


Uvádí se to v nové zprávě Světové zdravotnické organizace (WHO) o stavu tuberkulózy ve světě, vydávané u příležitosti Světového dne tuberkulózy. WHO zdůrazňuje, že je třeba více propojit prevenci a léčení TBC a HIV.

V Česku celkový počet hlášených případů tuberkulózy od roku 2003 klesá. Stoupá jen počet onemocnění TBC u cizinců. Podle předběžných dat bylo loni v Česku hlášeno 835 případů TBC, z toho 707 plicní. Zemřelo na ni 56 lidí stejně jako předloni.

Podle dokumentu WHO každý čtvrtý nemocný tuberkulózou, který zemřel, byl HIV pozitivní. To je dvakrát více, než se dosud předpokládalo. V roce 2007 bylo mezi HIV pozitivními lidmi 1,37 milionu nových případů tuberkulózy a 456.000 jich zemřelo. Tato čísla jsou podle WHO odrazem kvalitnějšího zpracovávání dat v jednotlivých zemích; údaje jsou nyní reprezentativnější a poskytuje je mnohem více zemí než v předchozích letech.

„Nové poznatky ukazují, že je třeba mnohem více se zabývat prevencí a léčením tuberkulózy u lidí nakažených virem HIV a opačně zase testovat na HIV všechny pacienty trpící tuberkulózou, aby se zajistila prevence a léčení. Toho lze dosáhnout tím, že země se zapojí do společných programů a vybudují přísnější zdravotnické systémy, které se zaměří na obě nemoci,“ řekla generální ředitelka WHO Margaret Chanová.

V ČR se výskyt HIV u tuberkulózních pacientů sleduje, je to i jedna položka v registru tuberkulózy, kde lékař, který vyplňuje hlášení o tuberkulóze, zaškrtává i HIV status nemocného s TBC. Pacienti s tuberkulózou musí dát souhlas k testování na HIV. Podle Jiřího Wallenfelse z Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou není problém v poskytování souhlasu, ale v tom, že lékaři testování pacientům málo nabízejí. Podle něj by bylo vhodné nabízet testování zejména cizincům s tuberkulózou.

Ze zprávy WHO vyplývá, že se výrazně zvýšilo testování HIV u lidí léčících se na tuberkulózu, hlavně v Africe. V roce 2004 byla v této oblasti testována na HIV jen čtyři procenta lidí trpících tuberkulózou, v roce 2007 tento počet vzrostl na 37 procent, přičemž některé země testovaly na HIV více než 75 procent tuberkulózních pacientů.

Díky zvýšenému testování tuberkulózních pacientů na HIV se dostává příslušné péče stále většímu počtu lidí, i když je to stále nedostatečné vzhledem k tomu, co by bylo třeba.

„Musíme zabránit tomu, aby HIV pozitivní lidé umírali na tuberkulózu,“ řekl výkonný ředitel Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS) Michel Sidibe. „Všeobecný přístup k prevenci a léčení HIV musí obsahovat také prevenci TBC, diagnostikování a léčení. Když se spojí úsilí v boji proti oběma chorobám, potom bude možné zachraňovat životy.“

Největším problémem jsou lidé, kteří trpí jak TBC, tak jsou i HIV pozitivní, a potom formy tuberkulózy odolné vůči lékům. V roce 2007 bylo rezistentních vůči více lékům na TBC kolem 500.000 lidí, ale léčeno podle doporučení WHO bylo jen necelé jedno procento z nich.

Autoři zprávy na pozadí současné finanční krize vyslovují obavy nad tím, že pro boj s TBC nebude dostatek peněz.

„V minulých letech jsme udělali výrazný pokrok v boji proti TBC a HIV. Ale tuberkulóza zabíjí stále více lidí s HIV než jakákoli jiná nemoc,“ řekl Michel Kazačkin, výkonný ředitel Světového fondu pro boj s AIDS, tuberkulózou a malárií. „Finanční krize nesmí zmařit plnění globálního plánu na zastavení TBC. Je třeba zvýšit finance na efektivní prevenci a léčení tuberkulózy na světě,“ řekl.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?