Podpis smlouvy na vakcíny proti prasečí chřipce odložen

10. 8. 2009 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Přestože včera měla být podepsána smlouva s dodavateli vakcín proti prasečí chřipce, nestalo se tak. Ministerstvo zdravotnictví to totiž nečekaně odložilo...


„Jde o velmi složitou mezinárodní smlouvu, a proto právníci dolaďují každý detail. Kdy bude smlouva podepsána, nedokážu přesně říci, ale mělo by to být během několika dní,“ řekl včera Právu mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Jde o pět miliónů vakcín pro 2,5 miliónu lidí, za něž stát zaplatí zhruba jednu miliardu korun. „Po uzavření kontraktu přijdou vakcíny do ČR nejdříve na přelomu listopadu a prosince, a pak by se začalo očkovat,“ uvedl Michael Vít, hlavní hygie -nik republiky.

Stát nekoupí vakcíny od firmy Baxter

Stát má vakcíny koupit od firem Novartis a GlaxoSmithKline. Nebude mezi nimi tedy společnost Baxter, která sice již vyrábí vakcínu proti prasečí chřipce na území ČR, ale ta ještě nebyla schválena evropskou lékovou autoritou.

Hygienici se obávají podzimu, kdy se mají setkat sezónní, prasečí a ptačí chřipka. Proto Vít nevylučuje, že se bude muset očkovat současně jak proti sezónní, tak proti prasečí chřipce.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková tento týden vyzvala veřejnost, aby se nechala očkovat proti sezónní chřipce, protože je určitý předpoklad, že pokud by pacient onemocněl prasečí chřipkou, byl by průběh nemoci lehčí.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?