Podpora porodních asistentek se vyplácí

16. 6. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

TÉMA ČÍSLA




Podpora vzdělání a kompetencí porodních asistentek vede prokazatelně celosvětově ke snižování úmrtnosti novorozenců a lepšímu zdraví matek. Konstatoval to 30. kongres Mezinárodní konfederace porodních asistentek, který se počátkem června uskutečnil v Kongresovém centru Praha.

K 96 % všech úmrtí rodiček, 91 % případů mrtvě narozených dětí a 93 % úmrtí novorozenců dochází pouze v 73 zemích světa. Jedná se o země africké, asijské a latinskoamerické, které lze současně označit za regiony s nízkými a středními příjmy.
Uvedená statistická data přinesla zpráva, kterou v Praze zveřejnil Populační fond OSN (UNFPA) spolu s Mezinárodní konfederací porodních asistentek (ICM), Světovou zdravotnickou organizací (WHO) a dalšími partnery.
Uvedené organizace spatřují hlavní příčinu problému v nedostatku kvalifikovaných porodních asistentek a naléhavě vyzývají k investicím do jejich vzdělávání. V těchto zemích totiž působí jen 42 % z celosvětového počtu porodních asistentek, sester a lékařů – dostupnost potřebné péče je tak neuspokojivá.

Dostupnost kvalitní péče

Podle výkonného ředitele UNFPA Babatunde Osotimehina jsou porodní asistentky výrazným přínosem pro zdraví rodiček i novorozenců a přispívají tak k dobrému stavu celých komunit. „Přístup ke kvalitní zdravotní péči je základním lidským právem. Vyšší investice do péče poskytované porodními asistentkami jsou klíčem k tomu, aby toto právo mohly využívat všechny ženy,“ zdůraznil.
Základními faktory úspěchu jsou podle autorů zprávy dostupnost, přístupnost, přijatelnost a kvalita péče poskytované porodními asistentkami. Pouhé navyšování jejich počtu v nejproblematičtějších zemích však podle UNFPA změnu k lepšímu nepřinese, zásadní je proto i zlepšení kvality skrze lepší vzdělání porodních asistentek. K zajištění přístupu k péči porodních asistentek by státy měly připravit tzv. balíčky minimálního garantovaného ošetření. Ty by měly podle UNFPA zahrnovat bezplatné základní služby péče o reprodukční zdraví, zdraví matek a novorozenců.
Podle prezidentky ICM Frances Dayové-Stirkové je činnost porodních asistentek pro tento typ péče i pro životy rodiček a novorozenců nepostradatelná. „Tam, kde je dostupnost institucionalizované péče horší, je kompetentnost porodních asistentek klíčová pro bezpečí rodiček i jejich dětí. Více porodních asistentek v těchto zemích znamená více zachráněných životů rodiček i jejich dětí,“ konstatovala prezidentka ICM.

Kompetence a kompetentnost

„Stále není k dispozici dostatek odpovídajícím způsobem vzdělaných porodních asistentek zajišťujících zdravotní péči o ženy a děti. Jen 22 procent sledovaných států má dnes potenciálně dostatečný počet adekvátně vyškolených porodních asistentek k uspokojování základních potřeb žen a novorozenců. V 78 procentech zemí je vážný nedostatek porodních asistentek, což vede ke zbytečným úmrtím matek a novorozenců,“ konstatuje UNFPA. Podle údajů Populačního fondu OSN platí, že pokud jsou porodní asistentky vyškoleny dle mezinárodních standardů a v rámci plně funkčního zdravotnického systému, mohou zajistit přibližně 90 % nutné péče o rodičky a novorozence.
Ačkoli Česká republika nepatří mezi země, které by měly – ve srovnání se zmíněnými regiony – problémy s úmrtností rodiček či novorozenců, i zde se již dlouho hovoří o nutném posílení kompetencí porodních asistentek, které jsou u nás podle zástupců této profese oproti tzv. západním zemím poměrně malé.
Role porodních asistentek by se měla posílit i podle ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka, podle něhož má na ministerstvu začít fungovat nová pracovní skupina, jež by se touto problematikou měla zabývat. „Zřízení komise je reakcí na novou vzdělávací směrnici EU týkající se právě porodních asistentek. Toto pravidlo chceme překlopit do české praxe. Hledáme ideální cestu spolupráce mezi porodnicemi a asistentkami a chceme oživit diskusi týkající se role asistentek během porodu, která by dle mého názoru měla být posílena,“ řekl ministr Němeček.
Ministerstvo v této souvislosti již v březnu tohoto roku podepsalo se zástupkyněmi všech sdružení porodních asistentek působících v České republice memorandum o spolupráci, ve kterém se zavazuje ke společnému úsilí při změně koncepce porodní asistence u nás jakož i k úpravám negraduálního a postgraduálního vzdělávání porodních asistentek. Změna v těchto oblastech se totiž neobejde bez legislativních změn.

Cesta do roku 2030

Zpráva nastiňuje vizi, podle které by měly mít do roku 2030 všechny ženy v reproduktivním věku, a to včetně adolescentních dívek, univerzální přístup k péči porodních asistentek.
Počet těhotenství zůstane podle odhadů do roku 2030 na celém světě v nezměněné výši, tj. 166 milionů za rok. Aby země vyrovnaly nedostatek porodních asistentek a zlepšily dostupnost jejich péče, musejí posílit legislativu i plánování.
Iniciativa Midwifery 2030, A Pathway

to Health nastiňuje hlavní směry plánování a opatření, jež pomohou zvýšit míru přežití rodiček a novorozenců a přispějí ke zdravému životu komunit. Doporučení zahrnují: • pozdější uzavírání sňatků; • dokončení druhého stupně základního vzdělání; • zajištění sexuální výchovy pro

chlapce i dívky; • používání prostředků antikoncepce k ochraně před HIV; • plánování rodiny s využitím moderních antikoncepčních metod; • péče o zdraví žen během těhotenství; • přístup alespoň ke čtyřem prohlídkám v rámci přípravy na porod a plánování řešení akutních situací; • požadování a přístupnost profesionální podpůrné a preventivní péče poskytované porodními asistentkami; • zapojení žen do rozhodování o tom, jaké péče se jim a jejich novorozenci dostane; • poskytování společné a účinné péče celého porodnického týmu, pokud žena potřebuje urgentní ošetření.

(Zdroje: UNFPA, ICM, WHO)

Globální výzva

Na záchranu životů více žen a novorozenců prostřednictvím péče porodních asistentek musejí státy zahrnuté do zprávy: • Dbát na kvalitní vzdělávání porodních asistentek, regulaci jejich činnosti a efektivní řízení lidských i finančních zdrojů.
• Podporovat kvalitní vzdělávací

programy pro porodní asistentky. • Podpořit regulační opatření a legislativu upravující praxi porodních asistentek.
• Zajistit péči porodních asistentek adekvátní postavení v rámci národních rozpočtů na zdravotnictví a zaručit všeobecnou základní finanční ochranu všech žen.
• Podporovat služby poskytované porodními asistentkami a zajistit, aby k nim měly přístup všechny ženy.
• Poskytovat vysoce kvalitní péči, která bude ženám a jejich rodinám místně dostupná, a v případě potřeby zajistit bezproblémový transport na pracoviště vyšší úrovně.
• Zvýšit způsobilost porodních asistentek k život zachraňujícím úkonům ve zdravotnických zařízeních.
• Posilovat pozici a zvyšovat počet profesních organizací porodních asistentek.
• Rozvíjet a uplatňovat systém udělující porodním asistentkám povolení k výkonu činnosti a formulovat požadavky na další vzdělávání a obnovování licencí.
• Shromažďovat a poskytovat přesné informace týkající se činnosti porodních asistentek.

(Zdroje: UNFPA, ICM, WHO)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?