Podpoří radnice nemocnici?

12. 4. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Tak se dá parafrázovat vyjádření většiny šéfů opavské radnice k chystanému sloučení Slezské nemocnice s ostatními, zřizovanými Moravskoslezským krajem.


Zatímco pod okny radnice podepisují lidé petici za zachování samostatné Slezské nemocnice v Opavě, šéfové Hlásky se k tomu zatím vyjadřují, jemně řečeno, velmi opatrně a nejasně.

Jedním dechem sice ubezpečují, že chtějí, aby v Opavě zůstala zachována péče v co největším rozsahu, ale jednoznačné ano či ne aby z nich člověk páčil.

Redakce oslovila primátora Zdeňka Jiráska a jeho náměstky Daniela Žídka, Pavlu Brady a Dalibora Halátka s otázkou, jaký mají názor na plánované sloučení krajských nemocnic. Jsou pro či proti zachování samostatnosti opavské nemocnice?

„Centralizace nemocnic je určitým pokusem o hledání způsobu ekonomicky efektivnějšího fungování. Při uskutečnění návrhu, který tento týden schválila Rada MSK, přitom zdaleka nedochází k absolutnímu odstranění ,samostatnosti´, protože ředitelství nemocnic zůstávají zachována,“ odpověděl primátor Zdeněk Jirásek (ČSSD) s tím, že za důležitější považuje zabezpečení zdravotní péče pro obyvatele Opavy a za nepřijatelné pak rušení některých oddělení.

Zároveň je podle svých slov odpůrcem privatizace zdravotních zařízení typu krajských nemocnic. Jeho náměstek a stranický kolega Daniel Žídek se pak z odpovědi vyzul slovy, že se přiklání k názoru primátora.

Náměstkyně Pavla Brady (SOS) argumentovala, že není v oblasti zdravotnictví expertem a o situaci krajských nemocnic nemá dost informací na to, abych mohla vyhodnotit, co přinese úspory. I pro ni jsou však zásadní dopady na občany.

„Nejdůležitější je, aby v Opavě zůstala zdravotní péče v co možná největším rozsahu a maximální dostupnosti. Nejsem pro rušení oddělení, která možná nejsou finančně zajímavá, ale pro lidi velmi důležitá,“ konstatovala Brady.

Náměstek Dalibor Halátek (SOS) byl jediný, který svůj názor sdělil jasně a bez obav. Pokus o centralizaci krajských nemocnic chápe podle svých slov jako chybný krok, o jehož úsporách pochybuje.

Stejně tak je chybou velký tlak na samotné nemocnice, aby rušily oddělení, jež sice nejsou nejvýnosnější, ale v dané lokalitě důležitá. „Můj názor je tedy ten, že jsem pro zachování Slezské nemocnice jako organizace kraje, nikoliv pro její transformaci v nějakou pobočku supercelokrajské instituce,“ řekl zcela jasně Halátek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?