Podzimní novinkou je další mezioborová lekce

9. 10. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V letním vydání časopisu Sestra jsme upozorňovali na připravovaný „organizační posun“ v podobě flexibilnějšího výběru studijních témat. Současně s touto zprávou se objevila také informace o nové lekci (Chronická žilní insuficience dolních končetin).


Nemělo by smysl poskytovat výběr, který by se kontinuálně nerozšiřoval, proto přinášíme opět novinku – EUNIO nabízí další novou lekci, zpracovanou předním odborníkem v dané oblasti. Aktualizace jedné ze stávajících lekcí potěší zejména farmaceutické asistenty.

Nově a aktuálně

Nová lekce nese název Recidivující afty a drobná poranění v ústech. Doposud byla poranění sliznice nahlížena v obecné rovině. Zvláštní postavení v této problematice mají aftózní léze, které se v populaci vyskytují velmi často. Jejich specifičnost spočívá v rozmanitosti etiologie a dále v jejich úporné recidivě.

Recidivující afty (aftózní stomatitida) nepochybně představují nejrozšířenější onemocnění ústní sliznice. Tato choroba postihuje přibližně 20–25 % současné populace, v níž se vyskytuje bez výraznější vazby na věk a pohlaví. Kvůli četnosti výskytu a protrahovanému průběhu jsou recidivující afty chorobou, která šířeji vstoupila do obecného povědomí laické veřejnosti. Vzhledem k frekvenci výskytu, průběhu onemocnění a subjektivním obtížím představují recidivující afty i v dnešní době problém přesahující rámec stomatologie, a jsou proto trvale v centru pozornosti řady různých lékařských pracovišť. Autorem lekce je MUDr. Martin Šrytr. Více na www.eunio.cz.

Aktualizaci zaznamenala také lekce Inkontinence. Jedná se o doplnění farmakologie v léčbě tohoto onemocnění. Farmakologická léčba hyperaktivního močového měchýře (overactive bladder, OAB) a urgentní inkontinence (UI) se opírá zejména o antimuskarinika. Nově je také připojen slovníček odborné terminologie. Doplnění provedl autor této lekce – MUDr. Libor Zámečník.
Důležité je také připomenout, že těm, kteří dávají přednost účasti na fyzických akcích, je od 20. 8. k dispozici nabídka podzimních seminářů na adrese: www.edukace.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?