Pohotovost by měli zajistit praktičtí lékaři, míní hejtmani

19. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékařskou službu první pomoci by měli zajistit praktičtí lékaři, obdobně jako v sousedních zemích, shodli se hejtmani zvolení za KDU-ČSL. Na konferenci v Telči upozornili, že chybí legislativní úprava pro výkon této služby...


TELČ - Lékařskou službu první pomoci by měli zajistit praktičtí lékaři, obdobně jako v

sousedních zemích, shodli se hejtmani zvolení za KDU-ČSL. Na konferenci v Telči ale současně upozornili, že především stát musí jasně říci, kdo má lékařskou pohotovost zajišťovat, protože pro její výkon chybí legislativní úprava.

„Je to služba poskytovaná na základě zvykového práva a ve chvíli, kdy jsme se s tím setkali po zániku okresních úřadů, to vyvolalo řadu diskusí mezi obcemi, kraji i praktickými lékaři,“ řekl hejtman kraje Vysočina František Dohnal (nezávislý).

Podle hejtmanů by měl stát také převzít odpovědnost za letité dluhy zdravotnických zařízení, které od ledna převzaly kraje.

Vrcholní přestavitelé krajských samospráv se shodli i na potřebě posilování finanční samostatnosti krajů.


„Kraje převzaly majetek, převzaly ze zákona odpovědnost, ale nástroje, kterými tu odpovědnost mohou realizovat, si z velké části ponechal stát.“

hejtman kraje Vysočina František Dohnal

Vedení KDU-ČSL by podle hejtmanů mělo u koaličních partnerů pro příští rok prosazovat posílení krajských rozpočtů o 701milionů korun na regionální rozvoj a o 3,3 miliardy korun na investice do krajské silniční sítě.

Kraje chtějí rozhodovat o 26 miliardách určených na osobní výdaje ve středním školství i o 115 milionech na územní střediska záchranných služeb.

Většina krajů podle nich usiluje také o lepší podmínky pro optimalizaci sítě škol. Kraje sice mohou rušit nepotřebné školy, ale ušetřené peníze nemohou použít na další rozvoj školství, ale musejí je vrátit státu.

Lidovečtí hejtmani požadují zrušení decentralizovaných pracovišť ministerstev na území krajů a převedení jejich pravomocí na kraje. Počet pracovníků v ústředních orgánech by se podle jejich představ měl do roku 2006snížit alespoň o šest procent.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?