Pohotovosti mohou do tří let nahradit centrální příjmy nemocnic

23. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejpozději do tří let by mohla být v Moravskoslezském kraji dokončena nová koncepce lékařských služeb první pomoci. Dosavadní lékařské pohotovosti by tak nahradily centrální příjmy v nemocnicích...


OSTRAVA - kde by lékaři ošetřili

pacienty s akutními problémy.

Nová koncepce je rozplánována do tří etap, první dvě už začaly fungovat, řekl zástupce hejtmana Jiří Carbol (KDU-ČSL).

Během první etapy kraj k 1. dubnu zrušil za bouřlivých reakcí představitelů některých měst a obcí polovinu pohotovostí. Místo někdejších 22 jich tak nyní funguje 11. Beze změn zůstávají pouze tři pohotovosti v Ostravě, jejichž chod financuje město.

Druhou etapou pak bylo zkrácení pracovní doby na pohotovostech, které od června fungují pouze do 22:00, zatímco dříve sloužili lékaři na většině pohotovostí až do ranních hodin.

Po 22:00 jsou pacienti se zdravotními problémy ošetřeni na ambulantních příjmech v nemocnicích. V příštích letech se chce kraj soustředit na budování centrálních příjmů v nemocnicích, které by tak měly zajišťovat i pohotovostní služby.

„Samozřejmě se bude jednotlivě hodnotit, ve které nemocnici by byl centrální urgentní příjem vhodný, a ve které nikoli,“ podotkl Carbol.

Do 30. října by měla být vypracována studie, která vyčíslí finanční náklady na přestavbu centrálních příjmů v jednotlivých nemocnicích. „Pokud na to budeme mít ročně řádově 50 milionů korun, předpokládám, že centrální příjmy by mohly být během dvou až tří let vybudovány,“ uzavřel Carbol.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?