Pojištěnci VoZP ČR si léčebnou péči v Lázních Bohdaneč velmi pochvalují

27. 11. 2010 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Vojenská zdravotní pojišťovna České republiky je stabilní zdravotní pojišťovnou, která je otevřena všem pojištěncům a má dlouhodobě pevné místo v systému veřejného zdravotního pojištění.


Má okolo 590 000 pojištěnců a na pojistném vybírá téměř jedenáct miliard korun ročně. Většina těchto finančních prostředků je použita na úhradu zdravotní péče včetně péče lázeňské.

Lázně Bohdaneč jsou dlouholetým smluvním partnerem VoZP ČR a jsou velmi vyhledávané pojištěnci nejen pro vysokou kvalitu poskytované lázeňské péče, ale též pro kvalitní a širokou nabídku svého Wellness programu, který sice není hrazen z veřejného zdravotního pojištění, ale je vynikající alternativou pro ty pojištěnce, kteří pochopili svoji aktivní roli v boji proti následkům nesprávného životního stylu a předcházení nemocem.

Lázeňská péče není obliga-torní součástí ani povinnou dávkou hrazenou z veřejného zdravotního pojištění, ale poskytuje se podle zásad uvedených v zákoně č. 48/1997 Sb. o veřejném zdravotním pojištění, vyhlášky MZ č. 58/1997, kterou se stanoví indikační seznam pro lázeňskou péči o dospělé, děti a dorost a souvisejícími předpisy.

Lázeňskou péči zpravidla navrhuje odborný lékař, u kterého se pojištěnec léčí, a to buď v nemocnici po proběhlém závažném onemocnění, nebo na specializovaném ambulantním pracovišti, kde je pojištěnec v evidenci. Lékař, kterého pojištěnec, či v tomto případě pacient navštíví s doporučením odborného pracoviště, vystaví na základě tohoto návrhu tiskopis -Návrh na lázeňskou péči. Zde jsou uvedeny všechny potřebné a důležité údaje, které jsou vyžadovány výše zmíněnými právními předpisy. Návrh je poté odeslán (nebo přímo pojištěncem doručen) reviznímu lékaři zdravotní pojišťovny, který ho zkontroluje z formálního hlediska, případně si vyžádá doplnění dokumentace, pokud je to nutné. Revizní lékař dále návrh posoudí z hlediska všech dostupných informací a rozhodne, zda navržená lázeňská léčba splňuje všechna kritéria vyžadovaná pro její schválení, či nikoliv. Podle toho je lázeňský návrh buď schválen, upraven, nebo zamítnut.

V případě schválení komplexní lázeňské péče je lázeňský návrh odeslán do odpovídajícího lázeňského zařízení. Zde je nutno upozornit, že to nemusí být vždy to lázeňské zařízení, které si pojištěnec vybral. Řada lázeňských zařízení je v sezóně přetížena a není vždy možné v požadovaném termínu (návrh platí tři měsíce) pojištěnce umístit. Vždy však půjde o lázeňské zařízení, které je schopno požadovanou lázeňskou léčbu plně zajistit v souladu s lázeňským návrhem. Všechna lázeňská zařízení v ČR jsou na velmi dobré úrovni a mají odpovídající vybavení a zkušený personál. Lázně Bohdaneč patří díky kvalitě služeb k nejvyhledávanějším lázním pacientů z celé republiky.

V případě, že lázeňská péče je schválena jako příspěvková, je návrh zaslán přímo pojištěnci, který ho sám zašle do lázeňského zařízení a domluví si termín pobytu. Návrh v tomto případě platí půl roku.
Zamysleme se krátce právě nad příspěvkovou lázeňskou péčí. Mnozí pojištěnci vyžadují opakovaně vystavení návrhu na komplexní lázeňskou péči a jejich lékaři jim z různých důvodů, někdy pod nátlakem vyhoví, i když je zřejmé, že takovýto nárok reálný není.

Tito lidé jsou pak zklamáni, pokud jim je přiznána lázeňská léčba příspěvková. Neprávem. Příspěvková lázeňská léčba je plnohodnotným lázeňským pobytem, při kterém zdravotní pojišťovny hradí plně náklady všech léčebných procedur. Náklady na stravování a ubytování nejsou o mnoho vyšší, než ty, které by nemocný vynaložil stejně, kdyby zůstal doma.

Lázeňská péče nesporně po proběhlém závažném onemocnění zvyšuje kvalitu života a je nedílnou součástí léčebného procesu. Nesmíme však zapomínat na to, že nejúčinnějším a nezpochybnitelným způsobem, který je současně ekonomicky nejefektivnější, je vzniku nemocí předcházet.

Lze konstatovat, že pokud je včas poskytována prevence, ze sta případů se daná nemoc vyskytne nebo prohloubí jen u dvaceti pěti. Dnes existuje řada preventivních programů, které jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění. Jmenujme například mamografický screening, screening rakoviny děložního čípku aj.

VoZP ČR je důsledná i v této oblasti a nabízí svým pojištěncům tzv. Program rozšířené zdravotní péče, který je zaměřen právě a především na prevenci. V rámci tohoto programu mohou být pojištěncům poskytovány příspěvky na vybrané druhy preventivní péče. Program je možno nalézt na našich internetových stránkách www. vozp.cz a kromě toho jsou pojištěnci o něm informováni i ve Zpravodaji VoZP ČR, který každoročně vychází.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?