Pojištěnci VZP přecházeli ke konkurenčním pojišťovnám

29. 7. 2013 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V červnovém přestupním termínu přišla o pojištěnce k 1. lednu 2014 jen Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP), všem ostatním pojištěnci přibyli. ČTK to zjistila na stránkách nezávislého internetového média OZdravotnictví.cz. Mluvčí VZP Oldřich Tichý ČTK potvrdil, že kromě VZP ostatním šesti pojišťovnám klienti přibyli. VZP jako správce dat pro přerozdělení čísla pro všechny počítá, zveřejnit je nesmí. K tomu je oprávněna jen ta pojišťovna, o jejíž data jde.


ČTK oslovila s dotazem všech sedm zdravotních pojišťoven, některé data sdělily, jiné uvedly, že se dopočítávají a nic neposkytly. Podobně pochodilo i internetové médium, které si „nedobytná“ čísla dopočítalo.

Dopočítání je nutné proto, že řada pojištěnců podepsala i několik přihlášek. Musí se tedy porovnat datum přihlášky, platí ta první. Někteří pojištěnci byli zlákáni k přestupu náboráři, aniž prý věděli, co podepisují, takže pojišťovny pak řešily jejich možný návrat.

„Z výzkumu vyplynulo, že ve výsledku přišla VZP o zhruba 97.000 klientů, což představuje úbytek 1,6 procenta. Naopak největší nárůst počtu pojištěnců vykázala Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, které přibylo zhruba 31.000 pojištěnců. Největší procentní nárůst očekává podle neoficiálních výsledků Vojenská zdravotní pojišťovna, kde je očekávaný nárůst 4,8 procenta, což odpovídá příchodu 30.000 nových klientů,“ upřesnila Ivana Plechatá, která stojí za OZdravotnictví.cz.

Plechatá v letech 1994 až 1996 byla poradkyní tehdejšího předsedy vlády Václava Klause, později pracovala jako poslankyně ve sněmovním zdravotním výboru. K zjištěným počtům pojištěnců připomněla, že nejde o úplně finální čísla, ale jejich pohyby by již neměly být významné.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?