Pojišťovna musí mít možnost smlouvu vypovědět

10. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Reforma zdravotnictví vadí České lékařské komoře jako celek. Posilnění pravomocí pojišťoven ale kritizuje obzvlášť důrazně „Zdravotní pojišťovny musí mít pravomoc uplatnit sankci vůči těm zařízením, která kvalitní péči neposkytují. Musí mít také zásadní slovo ve vytváření rozsahu péče hrazené ze systému veřejného zdravotního pojištění,“ brání návrhy prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček.


Dostaly pojišťovny prostor, aby se vyjádřily k tvorbě zákonů?

Ano, dostali jsme prostor pro vyjádření svých názorů. Přičemž cíl ministerstva i zdravotních pojišťoven je totožný – zajistit změny v systému zdravotní péče, které povedou k ještě kvalitnějšímu léčení pacientů, k odstranění zbytečného plývání a k zajištění ufinancovatelnosti systému veřejného zdravotního pojištění.

A je tedy něco, co vám v reformě chybí?

Je celá řada problémů, které nebudou vyřešeny ani po přijetí reformních změn. Proces kultivace zdravotního systému je dlouhodobý a vyžaduje postupné a promyšlené kroky. Naopak bych byl pro, aby se v této fázi vůbec nehovořilo o změnách poplatků – byť mají logiku. Diskuse pak nebude o ničem jiném než o nich a také celá reforma se na nich může zastavit.

Ministr připravil celý balík zákonů, který upravují fungování pojišťoven. Jak tento balík, jako celek, hodnotíte?

Posílení pravomocí, zodpovědnosti i povinnosti zdravotních pojišťoven je nezbytné pro zajištění rovnováhy systému veřejného zdravotního pojištění. Souhlasíme s tím, abychom měli pravomoc neuzavřít smlouvu se zdravotnickým zařízením, které nebude zárukou poskytování kvalitních služeb za přijatelnou cenu; máme za to, že zdravotní pojišťovny mají co hovořit do nákupu drahého zdravotnického zařízení i do tvorby standardů. Zdravotní pojišťovna také musí mít možnost smlouvu vypovědět, jinak není možné síť zdravotnických zařízení ovlivňovat.

Není to přílišné posilnění pravomocí pojišťoven? Proč konkrétně tento bod potřebujeme?

Dnes nemají zdravotní pojišťovny téměř žádnou faktickou možnost, jak ovlivnit kvalitu zdravotnického zařízení a úroveň poskytované péče. Navržené ustanovení jim tuto možnost dává. Není záměrem pojišťoven plošně neuzavírat či vypovídat smlouvy s lékaři a zdravotnickými zařízeními. Na druhé straně musí mít zdravotní pojišťovny pravomoc uplatnit sankci vůči těm zařízením, která kvalitní péči neposkytují. Pojišťovny také musí mít zásadní slovo ve vytváření rozsahu péče hrazené ze systému veřejného zdravotního pojištění. Pokud by prošel názor ČLK na standardy financování zdravotní péče, dopadlo by to tak, že každou fakturu, kterou pošle zdravotnické zařízení, musí pojišťovna beze zbytku proplatit, tak není možné hovořit o efektivním financování zdravotnictví a pojišťovny ani konkurence zde nemají co hledat. To je ale politické rozhodnutí.

Další informace k tématu naleznete v příštím vydání Zdravotnictví a medicína.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?