Pojišťovna MV dá víc peněz na prevenci nemocí

17. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, která je druhá největší (po VZP) v Česku, letos rozšiřuje fond prevence nemocí. "Prevence je levnější než následná zdravotní péče," řekl na úterní tiskové konferenci ředitel pojišťovny Karel Šatera s tím, že jde o dlouhodobý a správný směr...


PRAHA -

Uvedl, že loni ve fondu bylo 50 miliónů korun a letos již 71 miliónů. Peníze jsou použity na 16 vybraných příspěvků klientům a pokrývají část zdravotní péče, která není hrazena ze zdravotního pojištění. Jde například o příspěvek na očkování proti klíšťové encefalitidě, na dětská zubní rovnátka, léčebné ozdravné pobyty dětských alergiků v zahraničí, příspěvek pro dárce kostní dřeně, na mamografii žen ve věku od 40 do 55 let atd.

Zvlášť se pojišťovna věnuje svým klientům-dárcům krve. Už po šesti odběrech si dárce může vybrat, zda chce příspěvek na brýlové či kontaktní čočky, nebo stomatologické výkony, či na úhradu operace krátkozrakosti laserem. Samozřejmostí jsou vitamíny pro dárce krve. Novinkou v prevenci jsou pak příspěvky klientům na očkování proti žloutence typu B a na úhradu hormonální antikoncepce.

Šatera uvedl, že pojišťovna snížila loni provozní náklady na pouhé 3,95 % z vybraného pojištění, což je o 3,6 % méně než před čtyřmi roky. V důsledku toho propustila 30 zaměstnanců, prodala některé své budovy a průměrný výdělek zaměstnanců klesl pod úroveň roku 1999. Ozdravný proces se však pojišťovně osvědčil, takže dnes žádnému zdravotnickému zařízení nedluží peníze po lhůtě splatnosti.

(per), Právo, 17.5.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?