Pojišťovna platí mamografii, ministerstvo však zaspalo

2. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pokud nemám příslušný kód na toto preventivní vyšetření, budu je muset vykazovat v jiné kolonce. Dojde tak ke zkreslení ve statistikách. Smyslem celého programu je prevence a my najednou povedeme vyšetřené ženy jako nemocné...


Brno - Přestože ještě není připravena prováděcí vyhláška, a VZP tak nemůže nasmlouvat s mamografickými pracovišti příslušný kód, žen, které mají na vyšetření nárok, by se sice celý problém neměl dotknout. Lékaři jsou však nespokojeni. „Pokud nemám příslušný kód na toto preventivní vyšetření, budu je muset vykazovat v jiné kolonce - tedy jako diagnostické. Dojde tak ke zkreslení ve statistikách. Smyslem celého programu je prevence a my najednou povedeme vyšetřené ženy jako nemocné,“ podotkla primářka radiologického oddělení Masarykova onkologického ústavu Helena Bartoňková. Radiologové navíc ještě vytýkají ministerstvu, že nezveřejnilo seznam pracovišť, která budou oprávněna preventivní mamografická vyšetření provádět.“ Doporučení přitom Radiologická společnost České lékařské společnosti J.E.Purkyně odevzdala ministerstvu už nejméně před třemi týdny. Byla vybrána pracoviště, která zaručují, že splňují nejvyšší úroveň vyšetření i zpracování výsledků. Mamograf je sice drahý přístroj, ale není nedostupný. A ne všechna pracoviště jsou stejně kvalitní,“ soudí Bartoňková. Nevyjasněný stav způsobila podle ministerstva zdravotnictví snaha spustit preventivní program co nejdříve, i za cenu, že nebude vše dokonale připraveno. “ Každý lékař ví, jak se zachovat. Platby budou zřejmě odloženy, což však nijak neohrozí zdravotní péči,“ uvedl mluvčí Ota Černý. “ Pokud vím, šla prováděcí vyhláška teprve do legislativní rady, takže s okamžitým vyřešením situace nelze počítat,“ podotkl Nobilis.

Jedenkrát za dva roky mají od včerejšího dne ženy v rozmezí nad 45 až do 69 let nárok na bezplatné mamografické vyšetření. Tato nabídka se týká zhruba 1,6 milionu žen v České republice, při dvouletém intervalu je to 800 tisíc žen ročně. “ Předpokládáme, že se jich dostaví tak polovina z tohoto počtu. Objednací lhůty na našem pracovišti by se ale neměly výrazně prodloužit,“ soudí Helena Bartoňková z Masarykova onkologického ústavu. “ Upřímně řečeno, čekali jsme včera, že se telefony netrhnou. Vy jste první, kdo se na mamografické vyšetření ptá,“ sdělila na náš dotaz Hana Říčková z mamografického pracoviště Femma.

Jiřina Veselá, Rovnost, 2.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?