Pojišťovny chtějí uspořit za léky díky elektronické aukci

18. 5. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny chtějí uspořit za léky, aniž to dopadne na pacienty, řekl ČTK prezident Svazu zdravotních pojišťoven a šéf největší zaměstnanecké Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.


Úspory ve výdajích umožní elektronické aukce, se kterými počítá ve své reformě ministr Leoš Heger (TOP 09). Svaz zdravotních pojišťoven tento krok podporuje, potvrdil Gajdáček.

V elektronických aukcích by pojišťovny společně zadaly podmínky firmám pro dodávky léků, stanovily by i potřebné množství. Dosažená cena by pak byla platná pro všechny pojišťovny, firmy by naopak měly zajištěn odběr.

Další cestou k úsporám je podle Gajdáčka generická preskripce, což znamená, že by lékaři psali na recept jen účinnou látku, ne už obchodní název léku jako dosud. Platné zákony to zatím neumožňují.

Úspory by měly přinést i takzvané pozitivní listy, tedy seznamy léků, které mohou lékaři a nemocnice užívat. Byly by to právě ty léky, u nichž vysoutěžily pojišťovny nejnižší cenu.

Podle expertů je v některých zemích až 80 procent léků předepisováno jen jako účinná látka, týká se to hlavně levnějších generik, tedy odvozenin od drahých originálů. Pozitivní listy také má řada zemí, například Dánsko, Francie či Polsko, v řadě zemí jsou povinné, řekl Gajdáček.

Podle něj se lék jako značka prodává už jen v rozvojových zemích, v západní Evropě se píšou většinou jen generika. Zůstává ale zachována možnost psát i drahý originál pro vybrané diagnózy nebo pacienty, kteří mají kombinaci různých diagnóz.

Jako příklad uvedl Gajdáček epileptiky, kteří mají i další choroby - ti musejí dostat konkrétní lék, nemohou vybírat mezi generiky. To ale je podle Gajdáčka v pořádku, u nich nemá smysl originální drahý lék jim neumožnit.

Zaměstnanecké pojišťovny se už alespoň v menším měřítku chystají na elektronické aukce. Zatím je vyzkoušely při nákupu některých zdravotnických prostředků, do budoucna by tak chtěly nakupovat i léky.

Reformní zákon o zdravotních pojišťovnách počítá se vznikem Kanceláře zdravotních pojišťoven, která by spravovala registry plátců, poskytovatelů péče a pojišťoven a také by pro všechny pojišťovny organizovala tyto elektronické aukce. Zákon však musí dát pojišťovnám možnost donutit nemocnice k tomu, aby vysoutěžené léky nakupovaly.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?