Pojišťovny chystají kontroly, hrozí pokutami

10. 2. 2009 10:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny zareagovaly na výzvu Daniely Filipiové ohledně kontrol vybírání a vykazování regulačních poplatků. Některé již kontroly v krajích odstartovaly, jiné se na to chystají v nejbližších dnech. Každá pojišťovna může nemocnicím a lékárnám udělit za nevybírání poplatků pokutu až 50.000 korun, a to opakovaně...


Ministryně je přesvědčena, že kraje proplácením poplatků obcházejí zákona, vyzvala proto všechny pojišťovny, aby „proti protiprávnímu jednání zakročily jednotně.“ VZP ve Středočeském kraji již zahájila správní řízení, s kontrolami tento týden začně i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. Na některá zařízení si již dohlédla také Oborová zdravotní pojišťovna. „My máme již dokončenou jednu kontrolu z ledna, už jsme požádali příslušnou nemocnici o vysvětlení a správní proces bude pokračovat,“ reagoval na dotaz Zdraví.Euro.cz ředitel Oborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich. Dodal, že kontroly vybírání poplatků probíhaly již dříve, jednalo se ale o jednotlivé lékaře. „Dříve jsme to řešili přímou cestou s lékaři, většinou domluvou, žádnou pokutu jsme neukládali,“ dodal Friedrich. Kontroly chystá také Zdravotní pojišťovna Metal-Aliance (ZPMA). Oznámení o kontrole obdrží vybraná zdravotnická zařízení v nejbližších dnech, samotné kontroly se uskuteční do konce února. „Věříme, že zdravotnická zařízení přijmou naše kontrolory vstřícně a budou s nimi spolupracovat,“ uvedl pro ČTK ředitel ZPMA Vladimír Kothera.

Ministryně zdravotnictví uvedla, že vláda je připravena podniknout případné další kroky. Zatím je ale odmítla prozradit. Nejprve se prý musí vyčerpat standardní opatření. Podle náměstka ministryně Marka Šnajdra kabinet bude muset zakročit tehdy, pokud pokuty „v masovějším měřítku“ nebudou úspěšné.

SÚKL již kontroly dokončil

Na středočeská krajská zařízení se zaměřil i Státní ústav pro kontrolu léčiv, ten dohlédl na pět regionálních lékáren, které už druhý měsíc nevybírají od pacientů regulační poplatky. Kontroly podle Ústavu prokázaly, že lékárny neporušují zákon o léčivech. „Inspektoři se zaměřují například na platnost registrace nestátního zdravotního zařízení, kontrolu výdeje léčiv, kontrolu poskytování informací pacientům, vedení dokumentace, dodržování podmínek uchovávání léčiv, kusovou kontrolu léčiv či dodržování zásad přípravy léčiv. Dále zjišťují dodržování stanovené obchodní přirážky a dodržování maximální ceny výrobce,“ uvedla pro Zdraví.Euro.cz mluvčí Ústavu Veronika Petláková. Dodala, že výrazný nárůst počtu pacientů, kteří dávají přednost lékárnám bez poplatků, přispěl k tomu, že lékárníci mají méně času na rady pacientům. SÚKL kontrolami reagoval na podnět, že některé lékárny kvůli nevybírání regulačních poplatků zvýšily marži. Pokud by lékárna některou z těchto zákonných povinnosti nedodržela, hrozí jí podle zákona o léčivech pokuta až jeden milion korun.

Michaela Svobodová, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?