Pojišťovny dál přehlížejí potíže traumacenter

9. 4. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
"Je to už více než rok, co na půdě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady vyzvala Česká společnost pro úrazovou chirurgii pojišťovny, aby konečně začaly adekvátně platit za léčení těžce zraněných pacientů v traumacentrech. Nic se nestalo, naopak situace je pro některé nemocnice horší," píše MUDr. Marek Zeman...


Je to už více než rok, co na půdě Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) vyzvala Česká společnost pro úrazovou chirurgii zdravotní pojišťovny, aby konečně začaly adekvátně platit za léčení těžce zraněných pacientů v tzv. traumacentrech. Nic se nestalo, naopak situace je pro některé nemocnice ještě horší.

Apel z konce roku 2007 na zdravotní pojišťovny nebyl učiněn na půdě FNKV náhodou. Právě naše nemocnice a Fakultní nemocnice v Ostravě vykazovaly vinou nedostatečných plateb od pojišťoven největší ztráty a obě daly pojišťovnám ultimátum, ať změní systém plateb za traumatologickou péči, nebo přistoupí k jejímu omezení.

Platby nebyly navýšeny a péče nebyla omezena. Nemocnice vyšly vstříc ministerstvu zdravotnictví, které se rozhodlo reorganizovat systém traumatologické péče v ČR.

Obecně se předpokládalo, že počet traumacenter, těchto vysoce specializovaných pracovišť, bude snížen, jejich činnost optimalizována a racionalizována koncentrací technických i personálních kapacit. Nemocnice ustoupily od tlaku na pojišťovny, protože přistoupily na nepsaný závazek, že když bude racionalizována činnost traumacenter, tak pojišťovny zvýší platby za traumatologické diagnózy.

Nestalo se. Počet traumacenter pro dospělé v ČR byl snížen ze čtrnácti na jedenáct a platby zůstaly na stejné úrovni. Jedinou změnou, ke které došlo v roce 2008, bylo navýšení tzv. režie operačních sálů, což však bylo opatření týkající se plošně všech nemocnic a situaci traumacenter zásadně nezměnilo.

Chápu, že zdravotní pojišťovny musejí v současné době řešit snižující se výběr pojistného v souvislosti s ekonomickou krizí, ale přesto musejí reagovat na to, co se ve zdravotnictví děje.

Problém dnešního dne spočívá v tom, že v jedenácti zbylých traumacentrech nyní logicky narůstá počet pacientů, kteří byli dříve ošetřováni ve čtrnácti traumacentrech. A jelikož platí rovnice, čím více nemocnice ošetří traumatologických pacientů, tím větší bude ztráta z této činnosti, a platby za výkony nebyly proti předpokladům navýšeny, ztráty velkých nemocnic narůstají.

Například ve FNKV jsme v lednu ošetřili dvojnásobné množství pacientů s těžkými, život ohrožujícími poraněními (např. polytraumata a kraniotraumata) než v lednu před rokem. Logicky, když ze čtyř pražských traumacenter zůstala zachována jen dvě.

Tady však logika poskytování této péče bohužel končí. Doufám, že pojišťovny zareagují včas. My děláme, co můžeme, aby všichni těžce ranění dostali péči, jakou potřebují. Kvalitní a rychlou.

MUDr. MAREK ZEMAN, ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?