Pojišťovny drtí nemocnice pokutami

24. 6. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajským nemocnicím už přišlo nevybírání poplatků pořádně draho. Zdravotní pojišťovny je totiž dál nemilosrdně za proplácení poplatků trestají vysokými pokutami. HN v minulých dnech oslovily všechny zdravotní pojišťovny a spočítaly, že krajské nemocnice už celkem dostaly od pojišťoven pokuty za 1,5 milionu...


Krajské nemocnice už dostaly od pojišťoven pokuty za 1,5 milionu. Suverénně nejtvrdší je k nemocnicím VZP, která dává maximální pokuty.

Krajským nemocnicím už přišlo nevybírání poplatků pořádně draho. Zdravotní pojišťovny je totiž dál nemilosrdně za proplácení poplatků trestají vysokými pokutami. HN v minulých dnech oslovily všechny zdravotní pojišťovny a spočítaly, že krajské nemocnice už celkem dostaly od pojišťoven pokuty za 1,5 milionu. A za to už se dá například koupit nová moderní sanitka nebo kvalitní ultrazvuk.

Jak VZP, tak i menší pojišťovny totiž mají jasno: nemocnice vedené hejtmany z ČSSD porušují nevybíráním poplatků české zákony.

VZP je nejdrsnější

Zdaleka nejpilnější je v udělování pokut krajským nemocnicím VZP. Od začátku dubna už dala 23 krajským nemocnicím pokuty za 1,15 milionu korun. Důvod je docela jednoduchý: právě VZP jako jediná ze všech pojišťoven začala hned od začátku udělovat maximální možné pokuty ve výši 50 tisíc korun. Žádná jiná pojišťovna takhle velkou pokutu nemocnicím neudělila.

Postupně dostalo nejvyšší možnou pokutu všech pět středočeských nemocnic, šest nemocnic v Jihočeském kraji nebo všechny tři nemocnice v Olomouckém kraji.

„Máme prakticky ve všech nemocnicích nejvíc pojištěnců, a proto dáváme nejvyšší pokuty. Poplatky mají mít regulační efekt, a nevybírání poplatků tak ve srovnání s ostatními pojišťovnami dopadá na náš rozpočet nejvíc,“ vysvětluje mluvčí VZP Anna Veverková.

Středočeský hejtman David Rath, jehož nemocnice zatím dostaly od pojišťoven nejvyšší pokuty, ale vidí ve vysokých pokutách od VZP politické zadání od ministerstva zdravotnictví. „Vysoké pokuty od VZP jsou jednoznačně na politickou objednávku ministerstva zdravotnictví, které ovládá Marek Šnajdr z ODS. My zákon dodržujeme. Poplatky vybíráme, jen je pacienti neplatí ze svého, ale formou daru je za ně platí kraj,“ říká hejtman Rath (ČSSD).

V boji s pojišťovnami mu ale začíná pomalu docházet trpělivost. V pondělí dokonce pohrozil, že pokud prohrají socialisté říjnové volby do sněmovny, přestane od začátku roku ve středních Čechách poplatky lidem proplácet.

Pokud by svou hrozbu dodržel, porušil by svůj nejdůležitější předvolební slib, díky kterému volby ve středních Čechách vyhrál. Rath a s ním celá ČSSD totiž slibovali, že budou poplatky za lidi platit až do doby, než je zruší poslanci.

„Bitvu s pojišťovnami, které by ovládala vláda ODS, nemůžeme vyhrát. Pokuty by narostly do takových rozměrů, že bychom to prostě nezvládli,“ brání se Rath.

Ministerstvo zdravotnictví ale jakýkoli politický tlak na zdravotní pojišťovny odmítá. „Pojišťovny pouze trestají porušování zákona, který ukládá poplatky vybírat. A já očekávám, že v tom budou pokračovat,“ říká náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Pravdou je, že menší pojišťovny jsou k nemocnicím ve srovnání s VZP o dost shovívavější. Například pojišťovna ministerstva vnitra udělila více než o polovinu méně pokut než VZP. Navíc vnitrácká pojišťovna nedává maximální možné pokuty 50 tisíc. Všechny její pokuty se pohybují jen mezi 10 a 15 tisíci.

„Finanční situace ve zdravotnictví je napjatá, a naším záměrem není nemocnice finančně pranýřovat. Jde nám spíš o jakousi výstrahu, že porušování zákona nemůžeme tolerovat,“ vysvětluje šéf pojišťovny Vladimír Gajdáček.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?