Pojišťovny odmítají tvrzení, že kvůli nim KZ musí omezit operace

1. 6. 2011 8:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny odmítají tvrzení Krajské zdravotní (KZ), pod kterou spadá pět nemocnic Ústeckého kraje, že se kvůli nižším platbám od pojišťoven budou výrazně prodlužovat čekací doby na plánované operace.


KZ to oznámila v pátek. Představitelé pojišťoven ČTK řekli, že nemocnice dostává dostatek peněz. Případné zmenšení objemu financí by podle nich mělo mít na čekací dobu v nemocnicích jen minimální vliv a má nemocnici přimět šetřit.

Největší Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dá letos KZ skutečně méně peněz. Mluvčí ústecké pobočky Petra Friedlová ČTK řekla, že KZ dostane 98 procent úhrady z roku 2009, což je v souladu s vyhláškou ministerstva zdravotnictví. Vyhláška má podle ní přimět zdravotnická zařízení k optimalizaci péče a přenesení její části do ambulancí, jak je to zvykem ve vyspělých zemích.

Podle Friedlové například endoprotézy v roce 2009 uhradila VZP v Krajské zdravotní u 927 pacientů. „Čekací doba na operaci se pohybovala ve většině případů mezi šesti až 12 měsíci. Pokud se bude, jak uvedla KZ, čekací doba v roce 2011 prodlužovat, bude to jistě vždy s ohledem na indikace a případné posuny nebudou zásadní,“ uvedla.

Mluvčí Pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková uvedla, že ještě nemají s KZ uzavřenou smlouvu, nyní se o ní jedná. Podle ní návrh, který pojišťovna KZ dala, nepočítá se snížení peněz na zdravotní péči, ale s jejím navýšením. KZ podle tohoto návrhu údajně dostane o 5,4 milionu korun více než loni.

KZ v nemocnicích v Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě, Chomutově a Děčíně disponuje 3378 lůžky a poskytuje asi 70 procent zdravotní péče v Ústeckém kraji. Zaměstnává asi 6300 lidí, z toho zdravotních sester je zhruba 2800 a lékařů 820.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?