Pojišťovny počítají přírůstky

14. 7. 2014 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Přechod k jiné zdravotní pojišťovně od ledna 2015 je uzavřen. Ale ne zcela, nyní přicházejí na řadu stížnosti lidí, kteří se přeregistrovat nechtěli, a přece u jiné pojišťovny přihlášeni jsou. A pojišťovny si stěžují také – jedna na druhou.


Termín, dokdy se lze s platností od ledna 2015 přeregistrovat k jiné zdravotní pojišťovně, skončil s posledním červnovým dnem.

K přesunu stovek pojištěnců zřejmě ale ještě dojde dodatečně. Jde o ty, kteří byli přeregistrováni, aniž o tom věděli, nebo byli k jiné zdravotní pojišťovně převedeni nějakým „fíglem“ náborářů. Ať už externích, což v posledních týdnech, kdy nevybíravý konkurenční boj vrcholil, zarazil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, tak interních z řad zaměstnanců pojišťoven. „Řešíme minimálně několik stovek takových případů. Budeme o tom jednat s VZP,“ potvrdil Jan Vomlela z Revírní bratrské pokladny. Podle jeho slov se nyní na jejich pojišťovnu obracejí lidé, kteří tvrdí, že byli mylně informováni, nebo říkají, že nic nepodepsali. Jak ale dodává, nejde o nijak převratný počet.

Právě Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) se však chlubí, že k ní přestoupilo od konkurence nejvíce pojištěnců – přes 39,5 tisíce. Ke stejnému datu ale přes 70 tisíc pojištěnců od VZP také odešlo. A tak stejná zdravotní pojišťovna skončila nakonec s největším úbytkem pojištěnců.

Přesto výsledek minus třicet tisíc klientů považuje mluvčí VZP Oldřich Tichý za úspěch.

„I v tomto parametru jde oproti loňsku o velké zlepšení. Loňský výsledný úbytek pojištěnců byl více než trojnásobný – 96 762 klientů,“ argumentu je s tím,že k 1. lednu 2015 by VZP měla mít zaregistrováno 5 946 184 klientů.

„Číslo ovšem nemusí být definitivní, může ho změnit například demografický vývoj, jako je narození, úmrtí, příchod nových pojištěnců z ciziny a podobně,“ dodává Tichý s tím, že i oni „museli v nebývalé míře čelit nekalým akvizičním praktikám konkurence“. Výsledek u další významné zdravotní pojišťovny, která působí v regionu – České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP) –, by se dal shrnout do dvou slov „vylej – nalej“. Podle údajů z Centrálního registru pojištěnců se k ČPZP přihlásil i odhlásil přibližně stejný počet pojištěnců, to je kolem 30 tisíc lidí.

„Vyrovnané saldo příchodů a odchodů pojištěnců z České průmyslové zdravotní pojišťovny bylo dosaženo používáním běžných marketingových nástrojů, neboť ČPZP jako první zdravotní pojišťovna ukončila nábory pojištěnců s pomocí externích firem a neprovádí je již od konce února,“ podotkla mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová.

„Bez pokračujících externích náborů by některé pojišťovny nemohly dosáhnout takových výrazných příchodů nových pojištěnců,“ dodala s tím, že i na ně se nyní obracejí jejich pojištěnci a stěžují si na to, že by měli být od ledna u jiné pojišťovny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?