Pojišťovny podpoří prevenci i při poklesu výběru pojistného

20. 1. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
I když zdravotní pojišťovny šetří kvůli menším příjmům z pojistného, preventivní programy podle zjištění ČTK zachovají. Každá koruna vložená do prevence jim uspoří tři koruny, které by daly na léčbu zanedbaných chorob.


Prevenci podpořil i stát, a tak od ledna platí pojišťovny dětem do jednoho roku věku očkování proti pneumokoku a od února mamografický screening i ženám starším 70 let.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s 6,2 miliony pojištěnců je i největším plátcem zdravotní prevence. V pilotních projektech prověřila prevenci rakoviny prsu a čípku děložního u žen a tlustého střeva a konečníku u žen i mužů. Až pak je začaly hradit všechny pojišťovny.

Pojišťovny různou měrou přispívají na očkování nehrazená z pojištění, například proti chřipce, žloutence A a B či meningokoku C, nebo na brýle.

Klienti VZP mohou v projektu internetové zdravotní knížky IZIP sledovat svá vyšetření a léky. Z dat čerpají záchranáři v situaci, kdy klient je v bezvědomí a data jsou nutná pro záchranu jeho života.

V prevenci zaměřené na děti platí VZP ozdravné pobyty Mořský koník. Dosud tak bylo u moře 90.000 dětí s alergií, lupenkou, astmatem či ekzémem. Po přímořské léčbě jim ubylo absencí ve škole a klesly dávky léků. Tradiční projekt pro děti Úraz není náhoda je zaměřen i na rodiče a pedagogy.

V regionech pořádá VZP Dny zdraví, lidé si mohou nechat bezplatně změřit cholesterol a cukr v krvi, krevní tlak a pulz a stanovit množství tuku v těle. Vyšší hodnoty ukazují riziko onemocnění srdce a cév, které jsou nejčastější příčinou úmrtí v Česku. VZP nabízí pojištěncům také členství v Klubu pevného zdraví, který je vede k prevenci.

Prevenci směřuje VZP i na lékaře - v projektu Akord jim například umožňuje porovnat množství a druh předepsaných antibiotik s kolegy. Když jich píšou moc, pacientovi neprospějí a pojišťovna zbytečně vydává peníze.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra, která je s 1,2 miliony klientů největší zaměstnaneckou pojišťovnou, chce podle mluvčí Hany Kadečkové pokračovat letos v osvědčených preventivních programech. A to i v situaci, kdy všechny pojišťovny musely dát část peněz určených původně na provoz a prevenci do základního fondu, z něhož hradí zdravotní péči.

„I přesto chceme nabídnout zajímavý nadstandardní program,“ řekla ČTK Kadečková. V onkologické prevenci dá pojišťovna 400 korun na mamograf, vyšetření krve ve stolici, rakovinu prostaty či plic, 200 korun na očkování nehrazené z pojištění - proti klíšťovému zánětu mozku, žloutence A a B, meningokoku C či sezonní chřipce. Zasloužilí dárci krve mohou čerpat ročně až 2300 korun a šestidenní ozdravný lázeňský pobyt.

ZPMV nabízí klientům Kartu života, na ní vidí on-line informace o svém zdraví. Sami mohou do karty zapisovat, třeba alergické reakce. Do dat může nahlížet záchranka. ZPMV nabízí klientům pojištění při pobytu v nemocnici.

Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví s více než 680.000 pojištěnci nabízí podle mluvčího Maria Böhmeho širokou škálu prevence nádorových onemocnění, nemocí srdce a metabolických nemocí. Dává bonus těm, kteří chodí pravidelně na preventivní prohlídky, či dárcům krve.

„Tradiční cílovou skupinou jsou maminky s dětmi, ženy mohou čerpat bonus v těhotenství i po porodu, novorozencům nabízíme zdarma rok úrazového pojištění,“ řekl Böhme ČTK. Loni začala pojišťovna v produktu Asistenční služba nabízet objednání ke specialistům.

Nejmladší Zdravotní pojišťovna Média s 50.300 pojištěnci podle ředitele Petra Malého sází na prevenci. Dětem a mládeži do 18 let přispívá na očkování proti žloutence A a B, klíšťovému zánětu mozku, meningokoku C i chřipce, na sportovní prohlídky, kožní prevenci či zubní rovnátka.

Navíc hradí dětem i dospělým genetické vyšetření ze slin, které odhalí vlohy k tromboembolické chorobě, a tedy ohrožení infarktem či mrtvicí.

Prevence zahrnuje širší věkové skupiny - ženám i mužům hradí prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku od 35 let, ženám mamografické sono vyšetření od 20 let a mužům vyšetření rakoviny prostaty od 35 let. Klienti si mohou kontrolovat vykázanou péči ve svém osobním účtu na internetu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?