Pojišťovny pořádají hon na mimina

25. 10. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Drzost pojišťovacích agentů nezná meze. Jen dvadnyponarozenídítětejsou schopni přijít k domovním dveřím a zazvonit s nabídkou produktů pro novorozeného syna či dceru. Dotyční lidé si navíc nejsou vůbec vědomi toho, že by na sebe nechávali nějaké pojišťovně kontakt.


Taková situace před čtrnácti dny šokovala také novopečeného tatínka z Jihlavy, který si přál zůstat v anonymitě.

„Sotva jsme přijeli z porodnice, tak se u nás zastavil pán. Nebyl se schopný ani pořádně představit, ale hned se ptal, zda jsem to já, komu se narodil synek,“ zavzpomínal na podivné setkání tatínek z Jihlavy. Tomu od té doby vrtá hlavou, odkud mohl člověk nabízející pojištění vzít podrobné údaje o tom, kde bydlí.

„Neměl ani vizitku, proto jsem ho slušně vykázal z domu. Stačil mi říct, že mi nabízí pojištění pro mého několikadenního syna,“ přiblížil otec, který má o svého syna prý strach. Podle něj musel pojišťovací agent získat informace z veřejných zdrojů.

„Myslím, že ten člověk je na volné noze a je napojený na porodnici nebo na matriku. Ještě v noci po porodu jsme od sester dostali letáky pojišťoven, což mi přišlo v tuto pozdní hodinu divné,“ spekuloval dotčený otec.

Takové nařčení rezolutně odmítá jihlavská nemocnice. „Jde o nepodložené nařčení, které poškozuje naši nemocnici. Dárkové balíčky, mezi nimiž je i taška od Kooperativy, předáváme rodičkám během dne, nikoli v noci, a to zcela zdarma. Pokud o setkání s pojišťovacím agentem nemá zájem, makléř se o rodičce a dítěti nic nedozví,“ vysvětlila mluvčí jihlavské nemocnice Veronika Pysková.

Listina práv

Podle tiskového mluvčího pojišťovny Kooperativa Milana Káni jsou praktiky, které popisuje otec z Jihlavy, vyloučené. Připouští ale, že může jít o selhání jednotlivce. „Maminkám, které v porodnici souhlasí, že se jim můžeme ozvat, voláme většinou tak po měsíci. Až opadne ta prvotní hektická situace. A i poté je schůzka nezávazná,“ uvedl tiskový mluvčí Kooperativy.

Informace o miminkách se mohou dostat k pojišťovnám z nejrůznějších zdrojů. Agenta už dnes může dělat každý, kdo má maturitu a složí zkoušky u České národní banky.

„Dnes je trh tak zasycený, že si někteří shánějí klienty nejrůznějšími cestami, které nejsou vždy čisté,“ připustil nezávislý makléř Martin Dočekal. Otec novorozeného syna z Jihlavy není jediným. „Setkal jsem se s několika podobnými případy, takže jsem čekal, že se někdo takový u našich dveří objeví,“ dodal tatínek, který zatím neplánuje, že by podal stížnost Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOU).

Podle Listiny základních práv a svobod by mohlo jít o porušování práva nedotknutelnosti osoby a jejího soukromí.

Na žádost Deníku - regionální redakce Vysočina - byl zavádějící titulek, k jehož chybnému znění došlo při úpravách článku, změněn.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?