Pojišťovny rozdaly pokuty za poplatky

19. 6. 2009 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Za nevybírání regulačních poplatků v nemocnicích a lékárně už dostala Středomoravská nemocniční pokuty od zdravotních pojišťoven. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) sáhla po maximální sankci, která je podle zákona 50 tisíc korun, a Pojišťovna ministerstva vnitra uložila pokutu deset tisíc korun...


Středomoravská nemocniční, kterámáv pronájmu od kraje také přerovskou nemocnici, s rozhodnutím nesouhlasí. „VZP uložila pokutu za nevýběr regulačních poplatků, a to 50 tisíc pro porušení povinnosti v Nemocnici Prostějov, 50 tisíc v Nemocnici Přerov a ve stejné výši ve Šternberku,“ informoval ředitel její olomoucké krajské pobočky Lubor Machytka. „Jde jednoznačně o porušování zákona a byla uložena maximální sankce, kterou umožňuje zákon s tím, že může být udělena opakovaně,“ doplnil.

Správní řízení vedla se Středomoravskou nemocniční i Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra. „Uložili jsme pokuty ve výši 10 tisíc korun,“ sdělila mluvčí pojišťovny Hana Kadečková. Ta se v první fázi zabývala hlavně nevybíráním regulačních poplatků v lékárnách nemocnic, které jsou zřizují krajské úřady. Středomoravská nemocniční, která má v pronájmu od kraje nemocnice v Prostějově, Přerově a Šternberku, se proti pokutám odvolala.

„S rozhodnutím nesouhlasíme. Podali jsme naše argumenty, kterými prokazujeme, že v našem případě oprávněně vybíráme poplatky, takže nedochází k porušení zákona. Nyní probíhá správní řízení, do jeho skončení nelze blíže komentovat,“ reagoval Tomáš Želazko, mluvčí holdingu Agel, jehož je Středomoravská nemocniční dceřinou společností.

V nemocnicích začal poplatky proplácet kraj letos v únoru poté, co v krajských volbách vítězná ČSSD slíbila voličům zrušení regulačních poplatků ve zdravotnictví, což se snaží plošně prosadit v parlamentu. Jenže je začal proplácet pouze v některých zařízeních, těch, kde je kraj zřizovatelem, což vyvolalo vlnu nesouhlasu především lékárnám. Nelíbí se to ani pacientům v oblastech, kde kraj nemocnici nemá.

Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?