Pojišťovny si Kyjov prověří

14. 7. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Na hloubkový audit se chystají zdravotní pojišťovny společně s kyjovskou nemocnicí. I díky nedávno odhalené kauze s falšovanými lékařskými předpisy totiž zjistily, že kyjovské ortopedické a dětské oddělení vykázalo výrazně vyšší náklady na léky a zdravotnický materiál.


„Na auditu spolupracujeme se zdravotními pojišťovnami, které se proti těmto zvýšeným nákladům ohrazují,“ potvrdil mluvčí kyjovské nemocnice Tomáš Zdechovský.

Všech sedm pojišťoven, se kterými nemocnice spolupracuje, tak podle něj prověří nejen všechny recepty kyjovské nemocnice za poslední dva roky, ale také výdaje za zdravotnický materiál na ortopedickém a dětském oddělení.

Na ekonomickou nekázeň u zdravotnického materiálu upozorňoval už v květnu bývalý ekonomický náměstek nemocnice Jindřich Pleva.

„Spotřeba zdravotnického materiálu byla za první kvartál loňského roku sedmnáct milionů korun, letos je to za stejné období jednadvacet milionů. To je nárůst o čtyři miliony při stejných výkonech,“ spočítal tehdy Pleva.

Podle něj na spotřebu injekčních stříkaček, jehel, obvazů či jiného zdravotnického materiálu v nemocnici nikdo nenastavil limity. Nový management nemocnice proto nyní podle Zdechovského zavádí systém, díky kterému bude možné zjistit, jaký zdravotnický materiál každý pacient při léčbě dostal.

„Na pacienta, který má kýlu, nemůže být propsané vzácné antibiotikum, které se používá při uštknutí hadem,“ přiblížil Zdechovský, čemu má například nový systém zabránit.

U případu podvodu s lékařskými předpisy, které měli vystavovat na nic netušící pacienty lékaři z Hodonínska, policie prozatím prošetřuje dva podezřelé. Jak uvedla Česká televize na svém serveru, má jít o jednu lékařku a anesteziologa Martina Smoleju, který v minulosti pracoval na anesteziologicko-resuscitačním oddělení kyjovské nemocnice. Podle České televize s léky zřejmě podváděl už dříve.

Tyto informace však mluvčí nemocnice Zdechovský nemohl potvrdit, ani vyvrátit. „Vedení nemocnice to potvrdit nemůže kvůli probíhajícímu vyšetřování a protože bude muset jednat s lékaři o náhradě škody,“ řekl Zdechovský.

Náměstkyně pro lékařskou péči Eva Havlíková pouze uvedla, že Českou televizí jmenovaný lékař v kyjovské nemocnici pracoval před více než patnácti lety, ale že z ní sám po dohodě odešel. Jak řekla, o údajných dřívějších podvodech s léky nic neví, protože v té době v nemocnici ještě nepracovala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?