Pojišťovny vyhodnocují nově zavedený screening rakoviny plic. Odhaleno bylo mnoho nových případů

23. 8. 2024 7:30
přidejte názor
Autor: Pixabays/Nabil Maaizi
V lednu 2022 byl v České republice zahájen nový screeningový program rakoviny plic, která je ročně zodpovědná přibližně za 5 000 úmrtí. Všeobecná zdravotní pojišťovna vyhodnotila dosavadní výsledky po dvou letech. Někoho by mohli přimět k účasti na screeningu.

Rakovina plic patří mezi ty nejčastější u nás. Umisťuje se na třetím až čtvrtém místě u mužů i u žen a ročně je diagnostikováno okolo 6 000 nových případů. Nikoho asi nepřekvapí, že většina nádoru plic je způsobena kouřením. A právě na kuřáky je zaměřen screeningový program. 

Platí, že čím dříve se na onemocnění přijde, tím je lepší prognóza, jak říká Jan Bodnár, náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči: „Rakovina plic patří mezi nejrozšířenější a nejagresivnější onkologická onemocnění, její včasná detekce je klíčová pro zlepšení prognózy a snížení úmrtnosti pacientů.“

Kuřáci, ať už bývalí či aktivní, ve věku 55–74 let, kteří prokouřili 20 a více balíčkoroků jsou vyzváni praktickými lékaři k podstoupení screeningu. Jeden balíčkorok je počet balíčků cigaret vykouřených denně za rok následně vynásobený počtem roků kouření. Výpočet si můžete provést například na stránkách Masarykova onkologického ústavu

Screening začíná klinickým vyšetřením v ordinaci plicního lékaře a následně pacienti podstoupí CT vyšetření k zobrazení plic. Výsledky budou vyhodnoceny radiologem a pneumologem a poté sděleny pacientovi.

Tímto způsobem bylo k prohlídce vyzváno 18 441 klientů VZP. Screeningu se jich zúčastnilo 11 343 a z toho bylo zachyceno 235 nálezů. Nebýt screeningu, pravděpodobně by trvalo mnohem déle, než by se na toto smrtelné onemocnění přišlo.

Rakovina plic totiž v počátečních stádiích žádné příznaky nemá. V těch pokročilejších se projevuje kašlem, který kuřákům není neznámý. Až v momentě, kdy se významně změní jeho charakter, navštíví svého lékaře. Ale to už může být pozdě.

Pokud máte o screening zájem a splňujete výše uvedené podmínky, nemusíte čekat na oslovení praktickým lékařem, ale můžete jej o zajištění vyšetření požádat sami. Pokud se vám nedaří s kouřením přestat, nebojte se obrátit na Národní linku pro odvykání kouření nebo rovnou volat na číslo 800 350 000. Normální je nekouřit.

Zdroje: vzp.cz, nzip.cz, loono.cz, bezcigaret.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?