Pojišťovny začaly s nemocnicemi jednat o rámcových smlouvách

8. 3. 2018 7:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny začaly s nemocnicemi a dalšími poskytovateli zdravotních služeb jednat o rámcových smlouvách na úhrady péče.


Cílem jednání je podle ministerstva jen technická a terminologická úprava, úhrady či způsoby vykazování péče by se měly podle ministra zdravotnictví v demisi Adama Vojtěcha (za ANO) řešit jinými prostředky. O zahájení jednání resort informoval v tiskové zprávě.

Započaté dohodovací řízení předchází změně vyhlášky o rámcových smlouvách, která se musí přizpůsobit současné legislativě. Naposledy byla upravená v roce 2006.

„Nejsou promítnuty změny v legislativě za posledních 12 let, a to ani změny související s novým občanským zákoníkem. Vzniká tak paradoxní situace, kdy vyhláška není v souladu ani se smlouvami, které by se podle ní měly řídit,“ řekl Vojtěch k dohodovacímu řízení, které v prosinci loňského roku vyvolal jeho předchůdce Miloslav Ludvík (ČSSD).

Výsledek jednání je v kompetenci pojišťoven a poskytovatelů zdravotních služeb, ministerstvo na něm ale bude spolupracovat. Ke změně vyhlášky je totiž nutná shoda obou stran.

V roce 2006, kdy vznikaly dosud platné rámcové smlouvy, byla situace kolem nich poměrně dramatická. Až do prosince neměly některé nemocnice smlouvy s pojišťovnami uzavřené. Na ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) se navíc tehdy snesla za podepsání vyhlášek kritika, protože vláda, ve které zasedal, byla, stejně jako vládá současná, v demisi. Rámcové smlouvy jsou vzorem pro uzavírání smluv jednotlivých lékařů a nemocnic se zdravotními pojišťovnami.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?