Pojišťovny zaplatí podle diagnózy

20. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková dnes předloží vládě návrh zákona na zřízení Národního centra pro klasifikační systém diagnostických skupin. Do nich se budou zařazovat pacienti podle jejich onemocnění...


Do roka by se měla nemocniční péče v Česku platit novým způsobem - podle diagnózy pacientů.

Metoda, která se ve světě považuje už za standardní, přispěje podle ministryně zdravotnictví Marie Součkové ke spravedlivějšímu rozdělení peněz mezi nemocniční zařízení. Ta, která léčí těžce nemocné, by dostávala více peněz než jiná, kde se starají jen o lehčí případy.

„Přesouvání pacientů s nákladnou léčbou mezi nemocnicemi by skončilo,“ zdůraznila ministryně.

Ministři zatím jen slibovali

Součková proto dnes předloží vládě návrh zákona na zřízení Národního centra pro klasifikační systém diagnostických skupin. Do nich se budou zařazovat pacienti podle jejich onemocnění. Skupin má být 400 až 800.

Pokud uspěje s návrhem zákona i v Parlamentu, bude to první krok k platbám za diagnózu. Jejich zavedení slibovali už předchůdci Součkové - Ivan David a Bohumil Fišer. Byly to však jen sliby. Současná šéfka resortu se snaží změnu urychlit - mohla by nastat už příští rok, nejpozději v roce 2004. Na zřízení národního centra má stát poskytnout dotaci deset miliónů korun.

Drahý a levný pacient

Součková chce, aby pojišťovny platily každé lůžkové zařízení podle toho, o jak nákladného pacienta by šlo. Nemocnice jsou dosud placeny pevnými paušály. Proto je pro ně výhodné ošetřit co nejvíce pacientů, ale spíše těch „levnějších“. Menší nemocnice tudíž často přesouvají „dražší“ pacienty do jiných, většinou fakultních nemocnic.

Současné paušály mají i další úskalí. „Hradí se z nich zbytečné prodlužování ošetřovací doby, komplikace, které vzniknou z viny ošetřujícího personálu, zbytečné hospitalizace,“ kritizoval nynější způsob financování ředitel nemocnice, který nechce být jmenován.

Chystaná změna plateb by poskytla i možnost srovnání jednotlivých nemocnic. „Všechny nemocnice i zdravotní pojišťovny budou národnímu centru hlásit data v jednotně stanovené podobě. Budeme znát cenu za léčení každého pacienta s určitou diagnózou i celostátní průměry, s nimiž si může každý ředitel nemocnice i lékař srovnat svoji úspěšnost léčby,“ vysvětlil náměstek ministryně zdravotnictví Antonín Hlaváček.

Už dnes se však ozývají hlasy, že lékaři budou v novém systému diagnózy „nadsazovat“, aby si nemocnice vydělala více.

Češi leží v nemocnici déle než třeba Belgičani

Přestože záměr je teprve ve stadiu návrhu, který projedná vláda, má už Všeobecná zdravotní pojišťovna za sebou pilotní projekt. Její představitelé předpokládají, že ministerstvo tyto zkušenosti využije.

„Ukázalo se například, že některé časté typy onemocnění, s nimiž leží pacienti v českých nemocnicích, řeší lékaři v jiných zemích ambulantně. Jde zejména o gynekologické zákroky. Srovnávali jsme třeba s Belgií. Zjistili jsme také, že i u těch onemocnění, která v obou zemích patří mezi nejčetnější, a s nimiž jsou pacienti hospitalizováni, je průměrná délka pobytu v nemocnici v Česku delší než v Belgii,“ zmínila některé poznatky ředitelka VZP Jiřina Musílková.

IVANA KNĚŹNÍKOVÁ, Hospodářské noviny, 25.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?