Pojišťovny zažalují šéfa institutu zdravotní politiky

25. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Svaz zdravotních pojišťoven podá do konce týdne trestní oznámení na ředitele Institutu zdravotní politiky a ekonomiky (IZPE) Petra Hávu za poškozování dobrého jména zaměstnaneckých pojišťoven. Uvedl to výkonný ředitel svazu Jaromír Gajdáček...


„Ve svém příspěvku ve sborníku Institutu nás nařkl z tunelování veřejných prostředků a z organizovaného zločinu podobného aféře s lehkými topnými oleji,“ informoval Právo Gajdáček.

Háva: současný systém nahrává tunelářům

IZPE zpracovává analýzy pro ministerstvo zdravotnictví. Předmětem sporu je Hávovo prohlášení, že současný systém přerozdělování umožňuje tunelovat veřejné prostředky.

Ročně tak podle něj Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) přijde nejméně o miliardu. Tyto peníze se podle Hávy, jak uvedla ČTK, hromadí na účtech zaměstnaneckých pojišťoven, celková částka se podle něj pohybuje mezi pěti až deseti miliardami.

„Část těchto prostředků již byla pravděpodobně použita a vložena do nemovitostí,“ tvrdí Háva. Podle něj by měl být okamžitě zmrazen majetek zaměstnaneckých pojišťoven.

Zaměstnanecké pojišťovny se bojí změny přerozdělování

V současnosti se ze zákona přerozděluje 60 procent vybraného pojistného, ministryně zdravotnictví Marie Součková navrhuje stoprocentní přerozdělení. VZP to podporuje, protože to bude pro ni výhodnější.

„Z naší analýzy vyplývá, že současný návrh na stoprocentní přerozdělování pojistného by silně zasáhl skoro všechny zaměstnanecké pojišťovny, které už tak odvádějí vysoké částky řádově ve stamiliónech korun ročně,“ uvedl Gajdáček.

Dodal, že to, že zaměstnanecké pojišťovny nemají dluhy, není důsledkem výhodnějších podmínek. Zaměstnanecké pojišťovny jsou zřízeny podle jiného zákona než VZP.

„V případě dluhu by zaměstnanecká pojišťovna šla do konkurzu a byla by jí odebrána licence,“ řekl Gajdáček.

Pokud by se systém přerozdělení změnil, VZP na něm vydělá za rok dvě miliardy korun, ale tyto peníze budou zaměstnaneckým pojišťovnám chybět. „Konečný důsledek změny odnesou hlavně lékaři, kterým v této situaci budeme muset snížit úhrady,“ dodal Gajdáček.

Právo, Václav Pergl

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?