Pojišťovny zjišťují v nemocnicích, jak zajistí péči

11. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Jak a zda-li vůbec zajistí nemocnice zdravotní péči pro své pacienty: to je zásadní otázka visící nad Českou republikou již několik týdnů. Svaz zdravotních pojišťoven chce nyní odpověď slyšet od ředitelů nemocnic. A na její základě chce koordinovat postup jednotlivých pojišťoven a přesouvat finance.


Ředitelé osmi zdravotních pojišťoven se chtějí na odchody lékařů také připravit. Ke konkrétním krokům ale potřebují jasné informace. A právě ty chtějí získat od vedení nemocnic.

Vedle toho, zda dojde k omezení péče, chtějí také vědět, u jakých konkrétních zákroků by k tomu mělo dojít a zda budou nemocnic schopné převzít péči za ty, u kterých bude odliv lékařů enormní.

„Naše rozhodnutí jsem oznámil v pátek ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi.V souvislosti s vývojem akce lékařů „Děkujeme, odcházíme“ musíme vědět, jaká bude od března v nemocnicích situace a připravit se na ni. Musíme zachovat rozsah a dostupnost zdravotní péče pro naše klienty,“ prohlásil prezident SZP ČR a generální ředitel Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Jaromír Gajdáček.

Peníze půjdou za pacientem

Podle odpovědí ředitelů nemocnic pak bude svaz koordinovat postup s členskými zdravotními pojišťovnami, případně s VZP a ministerstvem zdravotnictví.

Pojišťovny jsou připraveny uzavírat nové smlouvy, přesouvat a seskupovat péči a operativně posílat peníze za pacienty do jiných zařízeních.

„Musíme se připravit i na fakt, že některé pacienty převezeme do jiných nemocnic, které budou schopny je ošetřit. Víme o mnohých s volnými kapacitami. Tam také převedeme peníze na zdravotní péči, protože peníze musí jít za pacientem. Nebudeme platit tam, kde se nebude ošetřovat. Pro pacienty tím vznikne jediná komplikace, a to, že v některých případech pojedou za ošetřením o několik kilometrů dál než dosud. Nicméně, zdravotní péči o své klienty v plném rozsahu zajistíme,“ zdůraznil Gajdáček.

Ředitelé: na odpověď je brzy

Ředitelé sice jsou připraveni pojišťovnám odpovědět, požadované informace jsou ale příliš konkrétní a sami odpověď na ně neznají.

To, jaké konkrétní výkony budou omezeny, se totiž zřejmě dozví až po skutečném odchodu lékařů, tedy začátkem března.

„Na to, zda se omezí na některém oddělení péče a v jakém rozsahu, nedokážeme odpovědět. Předpokládáme, že se situace ještě změní, s lékaři vyjednáváme,“ uvedla pro Lidové noviny Zdena Marková, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice, ze které chce odejít zhruba 40 procent lékařů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?