Pojišťovny zkontrolují platy sester

14. 12. 2009 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní pojišťovny začnou v nejbližší době kontrolovat všechny nemocnice a další zařízení, která sestrám od letošního července nepřidala slíbených 2500 korun měsíčně. Deníku E15 to řekla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.


„Máme informace, že pojišťovny skutečně peníze posílají. Zdá se ale, že jsou zdravotnická zařízení, kde tyto finanční prostředky nebyly použity v souladu s účelem, k němuž byly určeny. To znamená v rozporu se smlouvou,“ řekla Jurásková.

Podle ministryně nikdo jiný než pojišťovny zasáhnout nemůže. V krajských nebo soukromých nemocnicích nemá její rezort žádné kompetence, jak ovlivnit platovou politiku.

Jurásková poznamenala, že mezi těmi, kdo sestrám nepřidali, jsou zástupci „všech možných zřizovatelů a všech možných právních forem včetně akciových společností“.

„Mně nezbývá než na ně apelovat, aby splnili veřejný příslib,“ konstatovala. „Navíc se teď blíží vydání úhradové vyhlášky, kde jsem slibovala, že bude navýšení platů sestrám fixováno,“ dodala ministryně zdravotnictví.

Podle vládního rozhodnutí se od června plošně zvýšil platový tarif všem zaměstnancům státní a veřejné sféry - tedy i sestrám - o 3,5 procenta.

Od července byl pak přiznán příplatek ve výši 3,5 procenta platového tarifu všem zdravotnickým pracovníkům. A ke stejnému datu sestry postoupily v katalogu prací o jeden stupeň výš.

To znamená, že v souhrnu každá měla dostat o 15 procent navíc. Na zvýšení jejich mezd přispívají právě i pojišťovny, které na tyto účely uvolnily část rezerv.

Nedávná analýza České asociace sester ale ukázala, že slíbených 2500 tisíce korun dostala jen každá druhá sestra. Většina se musela spokojit jen se sedmiprocentním navýšením platů.

Ve zbývajících případech zaměstnavatelé o tuto částku snížili osobní ohodnocení, takže v souhrnu mají tyto sestry stále stejný plat jako před vládním nařízením.

Obejít lze i přeřazení do vyšší platové třídy. Především v sociálních ústavech už několik let přeřazují sestry na místa ošetřovatelek s nižší kvalifikací, a tedy i mzdou.

Průměrný plat tuzemské sestry v nemocnici je 24 200 korun. Ve státních zařízeních je to 27 tisíc, v akciových společnostech 21 tisíc korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?