Pojišťovny: Zlepšení nečekáme

19. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Řešení zdravotnické krize se jenom odkládá. Hrozí tedy, že se stejný problém jako letos vrátí už v příštím roce. Tak hodnotí zdravotní pojišťovny reformní pokus vlády. Nic na tom nemění fakt, že koaliční komise včera zveřejnila návrh některých kroků, které by měly české zdravotnictví zachránit...


Komise především radí přerozdělovat vybrané pojistné stoprocentně mezi pojišťovnami. Fakticky by se tak přelily peníze z oborových pojišťoven do Všeobecné zdravotní pojišťovny.

VZP totiž má nejvíce starých, tedy nákladnějších pojištěnců, a také proto se propadá do dluhů rychleji než ostatní. Komise kromě toho doporučuje spoluúčast pacientů. Měli by připlácet 20 korun za recept. „Návrhy musí schválit koaliční devítka,“ naznačuje další postup člen komise za ČSSD Jozef Kubínyi.

„Koaliční devítka“ zahrnuje nejvyšší představitele stran vládní koalice. Poprvé se o záchraně zdravotnictví začali radit po osmnáctém říjnu, kdy sněmovna podpořila stížnosti hejtmanů na dluhy nemocnic.

Tehdy také žádali odvolání ministryně zdravotnictví vedle hejtmanů zástupci opoziční ODS i České lékařské komory. Koaliční komise měla najít způsob, jak dostat zdravotnictví z dluhů. Straničtí experti se shodli, že je nutné nejdříve zaplatit stávající dluhy, pak je třeba zabránit, aby se zdravotnictví propadalo do dalších.

Proto vláda věnovala zdravotnictví sedm miliard, jednu polovinu na oddlužení krajských nemocnic, druhou na úhradu dluhů pojišťoven.

Rady, a co se splnilo

Druhá část úkolu byla těžší. Experti nejdříve doporučovali, že je nutné omezit síť zdravotnických zařízení, zastavit růst cen léků a zbrzdit nepotřebné investice, které zdravotnictví jen prodražují.

Ministryně Součková chtěla snížit počet dětských klinik, po protestech zástupců nemocnic ale svůj návrh stáhla.

Součková také připravila vyhlášku, která stanoví úhrady za léky na příští rok. Po diskusích byla ve středu zveřejněna. Podle ministryně i podle lékařské komory by měla peníze ušetřit. Zdravotní pojišťovny se obávají, že růst výdajů zůstane stejný jako v minulých letech.

Pokud jde o neplánované investice, sněmovna jako v minulých letech schválila mimořádných dvě stě miliónů pro některé nemocnice - nejvíce pro Karlovy Vary, Třinec, Teplice a Opavu.

Experti doporučili ministryni sepsat vyhlášku, podle níž by pojišťovny platily lékařům a nemocnicím v příštím roce. Pomocí této vyhlášky by mohly pojišťovny rozdělovat část peněz podle diagnózy (systémem DRG). Vyhláška ale není hotova. Pojišťovny včetně VZP se snaží tento postup dohodnout samy s krajskými nemocnicemi.

„Zlepšení finanční bilance v příštím roce neočekáváme,“ hodnotí postup reformy za oborové pojišťovny Vladimír Kothera, generální ředitel pojišťovny Metal Aliance.

„Problém se nevyřešil,“ říká mluvčí VZP Jiří Suttner. Dokládá to na aktuální situaci. Přes všechny mimořádné dotace bude i začátkem příštího roku VZP platit dvacet dnů po lhůtě splatnosti, tedy se stejným zpožděním, jako loni na jaře.

Petr Holub, Hospodářské noviny, 19.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?