Pokles příjmů VZP se zastavil, za péči zaplatí včas, řekl ředitel

16. 12. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Pokles příjmů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se letos zastavil, na pojistném vybere o miliardu víc než loni, kdy zaznamenala dvoumiliardový propad. Oproti plánovaným celkovým příjmům 136,2 miliardy bude mít v roce 2010 VZP 139,8 miliardy korun.


Růst příjmů očekává i příští rok, řekl ředitel Pavel Horák.

Klienti se podle něj nemusejí bát, že by VZP měla příští rok problémy s úhradou zdravotní péče. Zaplatí prý všechno a včas.

„Zdroje pro příští rok máme zajištěny. Všechny naše závazky vůči zdravotnickým zařízením uhradíme včas. Využijeme k tomu všechny prostředky, které máme, třeba i v jiných fondech,“ řekl ředitel.

Na zdravotní péči vydá VZP letos 140 miliard korun, vzhledem k využití rezerv z „tučných let“ může dát o čtyři miliardy korun víc, než očekávala ve zdravotně pojistném plánu. „Letošní bilance je vyrovnaná a cílem pro rok 2011 je vyrovnanou ji udržet,“ shrnul ředitel.

Na základním fondu, z něhož se platí zdravotní péče, má VZP nyní zhruba miliardovou rezervu, v rezervním fondu další dvě miliardy. Z rezervního fondu ale podle ředitele možná ani nebude muset čerpat, protože bere peníze z fondu na provoz.

Horák dnes také vyložil své představy o nutných změnách v systému zdravotního pojištění. Podle něj je třeba posílit prvky pojištění, tedy zavést smluvní vztah mezi pojištěncem a pojišťovnou, definovat rozsah pojistky a vytvořit prostor pro pojištění. S tím počítá i ministr Leoš Heger (TOP 09), který chce v připravené novele zrušit omezení, že si lidé nesmějí připlatit na lepší péči. To otevře cestu tvorbě standardů a nadstandardů a časem i uzavírání pojistek v takové šíři, pro jakou se pojištěnec rozhodne.

Podle Horáka by bylo dobré rozdělit pojistné na pevnou část vybíranou pojišťovnami a odvozenou část vybíranou jedním inkasním místem, které by vybíralo i sociální a nemocenské pojištění. Přerozdělení vybraného pojistného mezi pojišťovnami by mělo zohlednit nákladnost léčby, ne pouze věk jako dosud.

Využitím počítačových technologií v elektronickém zdravotnictví lze podle Horáka omezit zbytečně opakovaná vyšetření a stejné léky psané několika lékaři témuž pacientovi, ale například i nelegální vybírání a prodlužování pobytu pacientů v nemocnici. Jen VZP by touto kontrolou mohla ročně získat tři až osm miliard korun, celé zdravotnictví, kterým ročně proteče přes 280 miliard, by získalo pět až 13 miliard, které by mohly být využity například pro léčbu vážně nemocných lidí v centrech.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?