Pokračování průvodce stránkami (www.nconzo.cz) odkaz – Registr

9. 7. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V tomto dílu seriálu o webových stránkách NCO NZO se zaměříme na orientaci a návod pro vyhledávání podstatných informací o Registru zdravotnických pracovníků způsobilých k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu.


Po kliknutí na odkaz Registr (obr. 1) se uprostřed stránky objeví obecné údaje o registraci. Modře zvýrazněný odkaz na zákon č. 96/2004 Sb., zobrazí jeho plné znění a můžete si ho uložit do svého počítače jako dokument ve wordu, nebo si ho přímo vytisknout. V těchto obecných informacích naleznete rovněž prvotní kontakt na Informační telefonní linku (543 559 354), která je v provozu v pracovních dnech od 7.00 do 15.30 hodin. Operátorka ráda zodpoví jakékoli dotazy související s problematikou registrace, reregistrace, vyplněním žádostí aj. Je zde také uveden kontakt na vedoucí registru a e-mailová adresa.

Pododkaz On-line náhled

Nyní se budeme podrobněji zabývat pododkazy (umístěny v levé části stránky, obr. 2), ty jsou záměrně seřazeny sestupně podle důležitosti s přihlédnutím k požadavkům návštěvníků stránek a potřebám si zjišťovat určitá data. První v pořadí je uveden On-line náhled. (obr. 3) Klepnutím na tento link se zobrazí logovací okno. Ke vstupu do databáze se registrovaný pracovník dostane tak, že vypíše požadované údaje. Existují dvě možnosti vstupu: 1. vyplníte jméno, příjmení a registrační číslo. (Máte ho uvedeno na Osvědčení, které jste po zaregistrování obdrželi.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

Pro případ, že nemáte toto Osvědčení vždy po ruce, a přece se potřebujete do registru podívat, můžete využít druhou možnost.) 2. uvedete jméno, příjmení a z „rolety“ kvalifikace vyberete tu svou. Oběma uvedenými způsoby se tak dostanete ke svým údajům. (Pozn.: Při tvorbě databáze, zpracovávání údajů i pro váš přístup je pracováno bezpečně a přísně dodržován zákon č. 101/2001 Sb., o ochraně osobních údajů.) V případě problému, dotazu či nejasnosti máte možnost volat infolinku, případně na uvedenou adresu registru napsat e-mail. Můžete si také přečíst v odkaze uvedenou nápovědu pro další postup.

Aktuality a změny

Další informace, zejména aktuální upozornění a důležité změny, můžete vyhledávat pod odkazem na dalším řádku – Aktuality a změny. Najdete zde informaci, jak lze požádat o prodloužení osvědčení k výkonu povolání bez odborného dohledu. V druhé polovině zobrazeného textu jsou umístěna velmi důležitá upozornění. Nejprve si je můžete prohlédnout, ve formátu PDF také stáhnout a vytisknout, tabulku změn v počtu kreditů za jednotlivé formy celoživotního vzdělávání. Tyto změny vešly v platnost v srpnu roku 2008. Doporučujeme průběžně sledovat informaci o přidělování a získávání počtu kreditů, zejména v odborném tisku, neboť dosud platná vyhláška č. 321/20 08 Sb., o kreditním systému, kterou zde máte také zpřístupněnu v plném znění, bude procházet dalšími navrhovanými změnami, vycházejícími z podnětů zdravotnického terénu.

Neméně důležitá je pak poslední uvedená informace, a to Podmínky k získání a prodloužení platnosti osvědčení pro fyzioterapeuty po přijetí novelizace zákona č. 96/2004 Sb., jsou k dispozici opět ve formátu v PDF ke stažení a vytištění v plném znění. (Pozn.: Vzhledem k procesu reregistrace, který probíhá průběžně a k velkému počtu připravovaných žádostí, zejména v roce 2010, doporučujeme hlídat stav poštovní zásilky, kterou obdržíte. V případě jakéhokoli poškození nebo jejího znehodnocení s rozhodnutím o vaší registraci doporučujeme tuto zásilku nepřebírat a na poště přímo reklamovat. Uznávací jednotka MZ ČR na základě oznámení příslušné pošty o prošetření reklamace vám zašle nové rozhodnutí o registraci.)

O registru

V pododkaze O registru jsou uvedeny všechny obecné údaje, které by mohly zajímat nejen odbornou, ale i laickou veřejnost. Jsou to zejména informace o vzniku registru na základě zákona č. 96/2004 Sb., dále se dozvíte, proč a za jakým účelem jsou vaše data zpracovávána. Můžete se dočíst, jaké jsou hlavní cíle registrace a v neposlední řadě, proč máte používat označení registrovaná/registrovaný. Mnoho zajímavostí z historie vzniku registru, jeho postupného budování, narůstání činností spojených s naplňováním databáze a mnoho dalších informací bude předmětem série článků, které připravujeme k 50. výročí vzniku NCO NZO v příštím roce. (Jen snad jeden bonbonek předem. Víte, že úplně prvním registrovaným byl muž?) Pod činnostmi registru jsou uvedeny ty vybrané a zásadní, které s prací registru úzce souvisejí. Dále pak uvádíme přehled, s kým spolupracujeme, protože činnost registru v celonárodním měřítku si nelze bez úzké spolupráce s důležitými partnery představit.

Jak se registrovat

Další důležitý článek přináší informace o tom, jak se orientovat v problematice vydávání osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu. Dbejte na to, jaký typ formuláře potřebujete, najdete jej pod modře zvýrazněnými názvy. Jednak je to formulář, pro první registraci, který je uveden pod názvem Žádost o vydání Osvědčení. Jde o osmistránkový formulář, v němž uvedete všechny důležité údaje týkající se osobních dat, údaje o vzdělání, povolání

a pracovním zařazení. Na tomto formuláři dále zatrhnete typy příloh a dokumentů, které přikládáte k žádosti a seznámíte se s poučením o dodržování zákona o ochraně osobních údajů a stvrdíte ho svým podpisem. Součástí této žádosti je pak dále potvrzení personálního oddělení o výkonu povolání a doklad o absolvování vzdělávacích aktivit, což je tabulka a pod ní uveden návod, jak požadované údaje vyplnit. Pokud jste již byli registrováni a končí vám registrační období, týká se vás formulář Žádost o prodloužení Osvědčení. Najdete ho opět v pododkaze Jak se registrovat, a to včetně základních pokynů, jak postupovat při jeho vyplňování.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

(Pozn.: Vždy jedna žádost slouží k vydání osvědčení k výkonu jednoho zdravotnického povolání. V případě žádosti o vydání osvědčení k výkonu více zdravotnických povolání je nutné podat pro každé povolání samostatnou žádost včetně správního poplatku. Doklady není nutné zasílat duplicitně. Také nám nezasílejte originály svých dokladů, ale jen jejich notářsky ověřené kopie!!) Obě výše uvedené žádosti, jsou „vystaveny“ ke stažení a vytištění a další informace, které následují na stránce pod nimi, slouží jako možná nápověda. V případě potřeby a nejasností můžete volat informační linku registru.

Pododkaz Formuláře

V této chvíli by se mohlo zdát, že se některé informace na stránkách o registru zbytečně opakují, že někdy podobnou, ne-li stejnou informaci čtete dvakrát. Je to z toho důvodu, že vyhledávání údajů on-line je vždy intuitivní, podle osobních zkušeností a znalostí práce s internetem, což značí, že každý přistupuje k vyhledávací strategii jinak a zadává klíčová slova podle svého. Proto někdo bude hledat žádost o registraci v odkaze Jak se registrovat, druhý zase bude vyhledávat rovnou ve Formulářích. Takže se jen velmi stručně zmíním, jaké formuláře zde najdete, že všechny obsahují pokyny pro vyplnění, jsou ve formátu RTF a vždy ke stažení a vytištění.

Jsou to obě žádosti o vydání Osvědčení, dále žádost o zkoušku k vydání Osvědčení. Může se stát, že potřebujete vyhledat zpětně některý z dokladů u nás archivovaných. K tomu poslouží Žádost o vyhledání dokladů. Dalším přístupným a předtištěným formulářem je Žádost o přiznání odborné nebo specializované způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání podle zákona a poslední je Žádost o provedení změny údajů uvedených v registru zdravotnických pracovníků.

(Pozn.: S vývojem a instalací nového informačního systému v NCO NZO v budoucnu plánujeme a připravujeme možnost oprav vašich dat a údajů zpřístupněním on-line. Vzhledem k tomu, že se jedná o náročnou a technickou přípravu, která musí odpovídat všem požadavkům bezpečnosti ochrany nejen osobních dat, ale i přístupům do sítí ICT, bude tato záležitost ještě chvíli trvat. V každém případě budete o změnách informováni včas v aktualitách na stránkách registru i Centra.)

Informace týkající se zkoušek

Stále se věnujeme pododkazům v levé části www stránky Registr, nyní po sobě následují dva, týkající se zkoušek. (obr. 4) Jako novinku uvedu, že zde byly v letošním roce poprvé zveřejněny otázky ke zkouškám. První Zkouška k vydání osvědčení se skládá z části teoretické a praktické a probíhá v jednom dni. Teoretická zkouška nahrazuje 40 kreditních bodů a praktická zkouška nahrazuje výkon povolání z posledních 6 let. Je zde opět umístěn základní formulář a stručné pojednání o tom, jak zkouška probíhá. V tabulce jsou také plánované termíny zkoušek.

Pro její snadnější po -chopení vysvětlím, že v řádcích vedle měsíců jsou uvedena data zkoušek. V záhlaví tabulky je pak vypsáno místo, kde bude zkouška probíhat (Brno nebo Praha). Důležitými informacemi, které pomohou při přípravě na zkoušku, jsou pak otázky ke zkouškám a doporučené studijní materiály. Žádost zasílejte vždy na adresu Ministerstva zdravotnictví ČR, Uznávací jednotka, Vinařská 6, 603 00 Brno. Na obálce je nutné výrazně vyznačit Zkouška – Osvědčení. (Pozn.: V případě, že jste podali žádost o zkoušku k vydání osvědčení a z jakéhokoli důvodu se nemůžete na vypsaný termín dostavit, je nutné se písemně omluvit na uvedené adrese. Pokud tak neučiníte, bude vaše žádost postoupena na Uznávací jednotku MZ Brno k zamítnutí.) Druhým typem je zkouška aprobační.

Zkušební komise tímto ověřuje odborné teoretické vědomosti, odborné praktické dovednosti, znalost systému zdravotnictví v České republice a schopnost odborně se vyjadřovat v českém jazyce v rozsahu nutném k výkonu zdravotnického povolání. Na základě této úspěšně vykonané zkoušky vydá ministerstvo rozhodnutí o uznání způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání na území České republiky, a to nejdéle do 240 dnů od předložení všech dokladů požadovaných ministerstvem. (Pozn.: Část ověřující znalost systému zdravotnictví v ČR se nevyžaduje u uchazečů o uznání odborné způsobilosti k výkonu povolání dezinfektora, řidiče vozidla zdravotnické záchranné služby, ošetřovatele, maséra, nevidomého a slabozrakého

maséra, laboratorního pracovníka, zubní instrumentářky, řidiče dopravy nemocných a raněných, autoptického laboranta a sanitáře.) Na konci stránky je k dispozici ke stažení a vytištění formulář žádosti, která se opět posílá na adresu MZ ČR, Uznávací jednotka, Vinařská 6, 603 00 Brno, na obálce je třeba vyznačit „Aprobační zkouška“. Pod tímto formulářem jsou uveřejněny plánované termíny zkoušek a žádost o zařazení do termínu dané části zkoušky. Na tomto formuláři nezapomeňte kromě adresy trvalého pobytu v ČR uvést i svou korespondenční adresu, liší-li se od trvalého pobytu. Upřesníte, ale i usnadníte a urychlíte tak kontakt s vámi. (Pozn.: Pokud se uchazeč omluví ministerstvu z účasti na kterékoli části aprobační zkoušky, řízení se usnesením přeruší na dobu, než se uchazeč znovu přihlásí k aprobační zkoušce, nejdéle však na dobu 1 roku.)

Odpovědi na nejčastější dotazy

Pravidelné „fórum“ otázek a odpovědí je skryto pod odkazem Otázky k registraci. Jakékoli časem ohraničené období nám ukazuje, jak čas opravdu rychle běží. Prvotní problémy související s počátky registrací, trpělivé a soustavné vysvětlování opakujících se dotazů z terénu, proč a jak nejlépe a také kdy nejlépe se registrovat apod. přivedly pracovníky registru k tomu, aby byly nejčastěji opakující se dotazy a připomínky zpřístupněny všem. Zejména nyní, kdy první období registrace pro některé z vás již končí a připravuje se velká vlna reregistrací. To vedlo k tomu, že byl zpřístupněn odkaz, ve kterém můžete najít odpovědi na to, co vás zajímá a trápí, např. odpovědi na otázky týkající se kreditů a jejich přidělování. Tazatelé také často hledají nabídky vzdělávacích aktivit všech typů a forem, včetně dotazů možnosti zúčastnit se jich.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

(Pozn.: NCO NZO každoročně vydává Nabídku vzdělávacích akcí na celý kalendářní rok nejen v tištěné podobě. Aktuální nabídku a informaci o volných místech v nejbližších kurzech najdete na www.nconzo.cz stejně jako on-line náhled a přístup do všech dalších akcí připravovaných po celý rok. Vyhledávací strategii si popíšeme v příštím článku.) Mnohdy se opakují dotazy týkající se Indexů/ Průkazů odbornosti, jak a co do nich zaznamenávat, kdo potvrzuje účasti na vzdělávacích akcích, jak evidovat kredity. Tážete se na souhlasná stanoviska k pořádání akcí.

Zajímá vás publikační a prezentační činnost a řada dalších a dalších otázek. Myslím si, že tento pododkaz plně vyhovuje svému záměru a aktuálně reaguje na vaše otázky odpověďmi, které průběžně připravují odborní pracovníci Registru. Pro lepší orientaci si povšimněte, že tato stránka je členěna do logicky uspořádaných celků tak, abyste se v tématu dotazu ihned orientovali a našli příslušné téma, které vás zajímá. Toto téma je vždy VERZÁLKAMI (velkými písmeny) nadepsáno nad sadu otázek daného zaměření, např. KREDITY, PRODLOUŽENÍ, PRAXE apod.

Profesní sdružení

Stručně se dotkneme dalšího linku, stále v levé části www stránky Registru, a to jsou přehledy profesních sdružení jak ČLS JEP, tak pro nelékařská povolání. V excelové tabulce si můžete vytisknout kontakty na 14 sdružení a společností pro lékaře, tak např. Společnost pro klinickou cytologii nebo Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. V druhé tabulce pak najdete přes 60 adres a dalších kontaktů na sdružení, komory, asociace aj. pro nelékaře.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

Pododkazy Statistika, Legislativa a Fotogalerie, Kontakty

Pod dalším odkazem s názvem Statistika najdete aktuální počty registrovaných osob v jednotlivých oborech vždy k prvnímu dni daného měsíce. V našem případě je ke dni 1. 6. 2009 celkem zaregistrováno 140 515 nelékařských zdravotnických pracovníků. Ze současného přehledu můžeme vyčíst, že např. všeobecných sester je 98 676, nebo 2 zrakoví terapeuti, nebo že druhou nejpočetnější skupinou jsou terapeuti s dosavadním počtem 8298, což je o 158 méně než zdravotních laborantů. (obr. 5) Dostáváme se k velmi důležitému a zásadnímu pododkazu, a to Legislativě, na které je postaven celý systém celoživotního vzdělávání, registrace, přidělování kreditů, konání zkoušek a řada dalších souvisejících činností.

První je citován již novelizovaný zákon č. 96/2004 Sb., posledních úprav doznal zákonem č. 189/2008 Sb., a najdete ho ve všech předešlých změnách právě na této stránce a v tomto odkazu. Jako další si můžete rozkliknout a v plném znění vytisknout prozatím nezměněnou vyhlášku č. 424/2004 Sb., o činnostech zdravotnických pracovníků. Opět doporučuji průběžně sledovat aktuality stránek Registru, odborný tisk, neboť postupně všechna legislativa dochází značných změn a je třeba se s nimi průběžně seznamovat. Obory specializačního vzdělávání stanoví nařízení vlády č. 463/2004 Sb. Opět v plném znění ke stažení z našich stránek. Všechny typy zkoušek a zkušební řád k nim jsou zveřejněny ve vyhlášce č. 394/2004 Sb.

Vyhláška o kreditním systému č. 423/2004 Sb., byla novelizována vyhláškou č. 321/2008 Sb. a v platném znění ji najdete také u nás. (Pozn.: Rada pro všechny, kteří potřebují mít průběžně informace o legislativě týkající se nejen zdravotnictví, ale například školství, pracovní a sociální sféry a další, všechny sbírky zákonů, obsahující vyhlášky, zákony a některá nařízení vlády, najdete na www.mvcr.cz/sbirky. Sbírky zákonů jsou zde k dispozici od roku 1945, jsou volně ke stažení a tisku, pokud nemáte jinou možnost si je vypůjčit či zakoupit.) Další dva pododkazy není nutné podrobně rozepisovat, neboť je zřejmé, že ve Fotogalerii máte možnost zhlédnout zajímavosti z pracoviště registru a v řádku pod ní následuje připomenutí všech kontaktů na zmíněná pracoviště.

Uznávací jednotka

Na stránce Registru je velmi důležitý poslední odkaz, a to Ministerstvo zdravotnictví ČR, Odbor VZV – Uznávací jednotka Brno, Vinařská 6, 603 00 Brno. Při rozkliknutí se dostáváte na důležité telefonní kontakty UJ a stručná sdělení, v jaké záležitosti se můžete na jednotlivé pracovníky obracet. V předešlé části článku jste se také dočetli, které formuláře právě na tuto Uznávací jednotku zasílat. Po jejich vyřízení právě odborní pracovníci zasílají zpět potřebné dokument y, ověření, osvědčení aj.

Link Uznávání kvalifikací pro státní příslušníky členských států EU vám zpřístupňuje formulář o vydání rozhodnutí o způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání pro státní příslušníky členských států EU. Najdete zde podrobný návod, komu je formulář určen a seznam příloh, které musíte bezpodmínečně přiložit. Pročtěte si tyto informace bedlivě, protože si ušetříte zbytečnou zpětnou korespondenci a urychlíte celý proces vyřizování svého požadavku. (Pozn.: To ostatně platí pro všechny dnešním článkem zmíněné formuláře.) Po kliknutí na další řádek se „rozbalí“ veškeré informace o Uznávání kvalifikací pro státní příslušníky mimo členské státy EU. Zde jsou k dispozici dva formuláře.

První je k vydání rozhodnutí o způsobilosti k výkonu zdravotnického povolání pro státní příslušníky mimo členské státy EU. Druhý je pak žádost o vykonání aprobační zkoušky. V textové části se dočtete opět o tom, co je nutné doložit. Důležité upozornění: Vše odesíláte na adresu Uznávací jednotky, detašované pracoviště v Brně, na již uvedenou adresu!!! Oba výše uvedené Formuláře žádostí jsou určeny osobám, které získaly způsobilost k výkonu zdravotnického povolání na území mimo členské státy EU. Úplně posledním linkem, nejen na stránkách Registru, ale současně i na rozbalené stránce ÚJ, je Potvrzování kvalifikace získané absolvováním studia na území ČR. Formulář žádosti je určen osobám, které získaly způsobilost k výkonu zdravotnického povolání na území ČR a chtějí vykonávat dané zdravotnické povolání v zahraničí.

Závěr

Vrátíme-li se zpět na první stránku Registru, je pro vaši rychlou orientaci v dané problematice na pravé straně úvodní obrazovky umístěn odkaz na dosud vydané informační letáky vydávané ve spolupráci Ministerstva zdravotnictví ČR a Národním centrem ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů v Brně. Najdete zde podrobné informace Jak získat Osvědčení. Další leták seznamuje s kreditním systémem a poslední dosud vydaný je podrobným sdělením a vysvětlením k uznávání kvalifikací. Z posledních nakladatelských záměrů je patrné, že se připravují další informační letáky, např. ke Specializačnímu vzdělávání aj.

Kliknutím na náhled se zobrazí plná velikost obrázku.

Pokud se nedostanete k vytištěným materiálům osobně, máte možnost stáhnout a vytisknout si ten, který vás nejvíce zajímá. K tomu mi nezbývá nic jiného, než doporučit průběžné sledování www stránek NCO NZO a jejich příslušných odkazů. Dovolte mi popřát vám krásné léto a závěrem připojit jeden citát Katharine Graham: Může být něco krásnějšího než dělat to, co máte rád a vědět, že to má význam?


O autorovi: Mgr. Alena Drdulová, vedoucí VZI, marketing, NCO NZO, Brno (alena@knihovna.nconzo.cz)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?