Pokusím se některé nemocnice převést pod kraj

15. 1. 2009 12:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský hejtman David Rath nabízí některým městům, aby své nemocnice převedly pod kraj. Oslovil již zastupitele Kutné Hory a Nymburka. „Není vyloučeno, že oslovím i další nemocnice,“ uvedl pro Zdraví.Euro.cz David Rath...


Někdy v této době by se mělo rozhodnout o podání žaloby na privatizaci krajských nemocnic. Podle předběžných zpráv auditorů se ale žaloba zřejmě podávat bude. Budete usilovat o návrat nemocnic pod kraj? Předpokládáte, že by mělo být bývalé vedení za prodej nějakým způsobem potrestáno?

Nedovedu posoudit, zda by vedení mělo být potrestáno. Politickou odpovědnost určitě nese, posouzení o trestně-právní odpovědnosti bych ponechal na výsledcích auditu.

Privatizace se prováděla poměrně dlouho a za poměrně podrobné kontroly médií, co přesně vám na ní přijde chaotické a nedbalé?

Já jsem dlouhodobým odpůrcem privatizace nemocnic, proto se budu snažit ty krajské převést co nejdříve na neziskové organizace.

Do vlastnictví kraje chcete převést i kutnohorskou nemocnici. Kdy oznámíte záměr oficiálně městu?

V těchto dnech jsem odeslal starostovi a zastupitelům města dopis, v němž jsem jim záměr oznámil a nabídl pomoc, která by spočívala v bezúplatném převzetí kutnohorské nemocnice do připravované neziskové nemocnice Středočeského kraje. Nyní čekám, jak zástupci města zareagují a zda mou nabídku využijí.

Plánujete i převod jiných nemocnic pod kraj? Kterých?

Ano, stejný dopis s obdobnou nabídkou jsem zaslal také vedení města Nymburk. Není vyloučeno, že oslovím i další nemocnice.

Právníci měli prověřit poměrně vysoké odstupné managerů z benešovské nemocnice. Jak jsou daleko?

Několikamilionové odstupné bývalého vedení považuji vyloženě za drzost vůči zaměstnancům této nemocnice. Zejména, když je nemocnice v 60 milionové ztrátě. Audit stále trvá, proto dokud nebude úplně ukončen, se k němu nebudu vyjadřovat.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?