Pokusy přestat s kouřením bez odborné pomoci končí v drtivé většině neúspěšně

17. 1. 2017 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř dva a půl milionů lidí patří v Česku mezi aktivní kuřáky. Pomoci mohou poradenská centra i lékárny.


Podle údajů z průzkumu Eurobarometr je v České republice zhruba 2 300 000 aktivních kuřáků. Až 40 % z nich se pokusí s kouřením každoročně přestat. Z dalších statistik ale vyplývá, že kdo se rozhodne skoncovat s kouřením jen na vlastní pěst, má jen tříprocentní šanci na úspěch. Přitom lidé závislí na kouření najdou „pomocnou ruku“ nejen v poradenských centrech ale třeba i v lékárnách.

V Česku činí roční spotřeba cigaret přes 21 miliard kusů. Odvykání na tabák je velmi těžké, přesto se s tímto zlozvykem každý rok pokusí přestat téměř polovina kuřáků. Nejčastěji takové rozhodnutí padne právě na začátku nového roku spolu s novoročním předsevzetím. Naprostá většina kuřáků nejprve zkouší přestat bez pomoci odborníků či terapie. V takových případech se podaří skoncovat s kouřením pouze třem kuřákům ze sta. „Bez pomoci jsem to zkoušela třikrát a pokaždé jsem se k cigaretám vrátila. Poprvé jsem vydržela nekouřit dva měsíce, podruhé to byl jen měsíc a naposledy téměř půl roku. Pak jsem ale musela řešit nějaké rodinné problémy a pro uklidnění jsem si znovu zapálila,“ popisuje nepovedený boj pětačtyřicetiletá Marcela Drbohlavová z Prahy.

Odborná pomoc i v lékárně

Kouření zvyšuje počet tzv. nikotinových receptorů v mozku, které jsou zvyklé na stálý přísun nikotinu. V případě, že jim ho kuřák nedodá, vyvolají abstinenční příznaky, mezi které může patřit kromě chuti na cigaretu také špatná nálada, úzkost, nespavost, či bolest hlavy. Tyto příznaky se projevují zejména v období, kdy se člověk snaží s kouřením přestat. „Pokud mluvíme o fyzické závislosti na nikotinu, abstinenční příznaky se objevují po několika hodinách, největší intenzity dosahují zpravidla za 3 dny, ustávají během několika týdnů až měsíců v závislosti na intenzitě závislosti,“ říká KBT terapeutka Jana Buchtová a dodává, že závislost na cigaretách má dále rozměr psychické závislosti. „Většina kuřáků má cigaretu spojenou s určitými místy, lidmi, situacemi a rituály. Zbavit se nutkání zapálit si právě v těchto situacích trvá až tři roky, objevit se může dokonce i později.“

Pokud se chce kuřák svého zlozvyku zbavit, nestačí pouze omezení, ale důležité je přestat úplně. Většina lidí, kteří se o skoncování s tabákem snaží, ale nakonec kouření znovu propadne. Proto je důležité vyhledat odbornou pomoc a nepropadat panice. V případě zapojení poradny pro odvykání kouření, pomoci zkušeného terapeuta nebo centra pro odvykání kouření stoupá šance na úspěch na více než 40 procent. Jedním z míst, kam můžete přijít pro radu, jak přestat kouřit, jsou například vybrané lékárny, které mají programy odborného poradenství.

„Pomoc probíhá formou opakovaných konzultací,“ vysvětluje Iva Korcová z BENU lékárny v Praze 10 a doplňuje, že poradna v lékárně je pro klienty bezplatná. „Objednat se lze pomocí e-mailu, telefonicky nebo osobně. Farmaceuti klientům pomohou s podporou v motivaci přestat kouřit, vytvoří individuální plán odvykání, poskytnou informace o možnostech léčby a vyhodnotí, do jaké míry člověk na kouření závislý,“ popisuje. V lékárně, která se na pomoc s odvykáním kouření specializuje, musí být vždy konzultační místnost, ve které se vám bude věnovat odborník, jenž úspěšně absolvoval garantovaný kurz České lékárnické komory Odvykání kouření v lékárnách a získal certifikát české lékárnické komory a Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku. Certifikované lékárny jsou označeny zeleným logem s přelomenou a přeškrtnutou cigaretou. Jejich seznam je dostupný také na www.lekarnici.cz.

Většině kuřáků vyhovuje léčba pomocí volně prodejných léčiv – jako jsou náplasti, pastilky, ústní sprej či žvýkačky, které obsahují nikotin. Pro úspěch při snaze přestat kouřit, je kromě odborné pomoci a farmak velmi důležitá pevná vůle a aktivní změna životního stylu. Léčba usnadní boj s abstinenčními příznaky a dotyčný se tak můžete plně soustředit na změnu naučeného chování. „Důležitou součástí odborné pomoci je také psychická podpora a příprava na obtížné situace, které se při odvykání vyskytnou. S pacientem vždy vytváříme plán, jak se takovým situacím vyhnout, popřípadě jak se v nich zachovat,“ uzavírá Jana Buchtová KBT terapeutka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?