Pokuty až za tři měsíce

13. 9. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Očkování malých dětí proti žloutence nemá žádný konečný termín. Rodiče mají podle hygienika ještě několik měsíců času. Kdo své dítě ale k očkování nepřivede, vyslouží si vysokou pokutu...


Praha - Očkování malých dětí ze záplavových oblastí, které vyhlásila ministryně zdravotnictví Marie Součková, stále pokračuje. Hygienické stanice, které dodaly praktickým lékařům vakcíny, ale zatím nevědí, jaký je o očkování zájem. „Hodně dětí ještě v Praze není, jsou třeba ještě na prázdninách a škola jim začíná později. Monitoring provedeme později, až se bude očkování chýlit ke konci, tedy zhruba tak za tři měsíce,“řekl hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Očkování je totiž povinné a těm, co své dítě k očkování nepřivedou, hrozí pokuta. „Na postihu nezodpovědných rodičů trvám. Budeme ji skutečně vyžadovat, protože tito rodiče své dítě vystavují riziku nebezpečné nemoci,“vysvětlil Polanecký. Proti takovému postupu se ale ohrazují někteří rodiče i odborníci. Povinné očkování totiž pokládají za omezování svobody.

Dětskému organismu se podle nich také očkováním dává signál k tomu, že tělo není schopno se bránit nemocem samo a musí se tedy navždy spoléhat na pomoc lékařů a léků. „O tom, jestli dítě má být očkováno, by měli rozhodovat rodiče, kteří ho dobře znají a kteří dobře vědí, jaké má či nemá hygienické návyky a zda se pohybuje či nepohybuje v zaplaveném území,“napsala VP doktorka přírodních věd Ludmila Olšáková z Prahy. Tento názor ale Polanecký zcela odmítá. „Tím, že odmítají oočkovat své děti, je ohrožují. Já bych to vystihl jako jízdu v protisměru,“rozčílil se Polanecký.

ŠTĚPÁN ŠIMŮNEK, LUCIE HRDÁ, Večerník Praha, 13.9.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?