Poláci se nedostanou k vakcíně proti chřipce

1. 12. 2009 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Polsko dosud nerozhodlo o nákupu vakcíny proti viru A/H1N1. Lidé proto hledají cestu k očkovací látce vlastními silami. Ombudsman Janusz Kochanowski vyzval v uplynulých dnech Poláky, aby se očkovali za hranicemi, mezi jinými v Německu, Maďarsku, Česku nebo Švédsku, které disponuje osmnácti miliony očkovacích dávek.


Právě švédská ambasáda ve Varšavě však na sklonku minulého týdne vydala prohlášení, že vakcínu poskytne jen Polákům s trvalým bydlištěm v zemi. Zvěsti o možnostech nákupu vakcíny a jejím převezení do Polska se objevily na diskuzních fórech polských emigrantů.
První nabídka vakcíny proti praseční chřipce se však v Polsku objevila již počátkem listopadu na aukčním serveru Allegro. pl, a to za vyvolávací cenu sta zlotých. Vakcína měla pocházet z Francie. Poté, co o nabídce informoval server dziennik. pl, byla vakcína z aukce stažena.
V Polsku je neautorizovaný prodej léčiv nezákonný a hrozí za něj až dva roky vězení. Ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová momentálně jedná až s pěti výrobci vakcíny. Jsou mezi nimi pravděpodobně tři dodavatelé, které schválila Evropská unie - firma Novartis Vaccines and Diagnostics (vakcína Focetrie), GlaxoSmithKline Biologicals (produkt Pandemrix) a Baxter AG (očkovací látka Celvapan). Podle rádia RMFFM doplňují trojici dva evropští producenti, jejichž výrobky teprve čekají na schválení.
Kopaczovou od nákupu vakcíny odrazuje zejména chování výrobců: „Firmy si nejsou jisté svým produktem, odmítají za něj převzít zodpovědnost. Přestože jim registrace dává možnost uvést vakcínu na volný trh, nedělají to. Vakcínu musí kupovat vláda. A vláda má být zodpovědná za všechno, co se bude po naočkování dít,“ uvádí ministryně pro deník Rzeczpospolita.
Její slova potvrzuje i viceministr zdravotnictví Jakub Szulc: „Vakcínu koupíme, až budeme mít jistotu, že je bezpečná.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?