Policie bude moci testovat metylalkohol už i v terénu

23. 11. 2012 7:37
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie pořídí jeden přístroj, díky kterému bude moci v terénu snadno zjistit, zda lahev neobsahuje jedovatý metylalkohol. Novinářům to řekl náměstek policejního prezidenta Václav Kučera. Způsob, jak zjišťovat koncentraci jedovatého metanolu přes láhev bez nutnosti jejího otevření, vyvinula Vysoká škola chemicko-technologická právě kvůli metanolové aféře.


Takzvaná Ramanova spektroskopie, která funguje na principu analýzy odrazu ozářeného vzorku, je známá už delší čas, pro zjišťování metanolu ale zatím používána nebyla. Škola začala metodu rozvíjet po začátku aféry, kdy univerzita nabídla veřejnosti testování domácího alkoholu zdarma a pro velký zájem chemici nestíhali ověřovat donesené vzorky certifikovanou metodou na plynovém chromatografu.

Podle Kučery je přístroj o něco větší než mikroskop. „Je použitelný kdekoliv podle potřeby. Nyní bude sloužit v Moravskoslezském kraji,“ řekl Kučera.

Upozornil také na to, že policie přesně neví, kolik nebezpečného metanolu zůstává mezi lidmi, proto opět varoval před pitím alkoholu z neověřených zdrojů. „Nevíme, kolik ho bylo zlikvidováno, a kolik je v zásobách lidí. Kdykoliv nebezpečí hrozí a pravděpodobně to může trvat i rok,“ dodal Kučera.

Otravy metanolem si v ČR vyžádaly již 36 obětí, policie stíhá 65 lidí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?