Policie: lékaři olomoucké nemocnice za smrt muže v čekárně nemohli

6. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři Fakultní nemocnice v Olomouci nenesou vinu za smrt staršího muže, který v lednu zemřel na infarkt přímo v čekárně interní kliniky. Policie případ prošetřila a trestní oznámení odložila. Nebylo shledáno, že by lékaři nějak pochybili," řekla olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová...


OLOMOUC -

Muž do nemocnice přišel, protože měl bolesti břicha a zvracel. Ošetření se podle svědků dočkal až po několika hodinách, protože službukonající lékař měl na starosti jiné případy.

Ačkoliv lékaři tvrdili, že pacient nečekal déle než dvě hodiny,

podle syna poškozeného se do ordinace dostali až po třech a půl hodinách. Muž nakonec dostal záchvat a lékařům se již nepodařilo ho zachránit.

Příbuzní zemřelého okamžitě podali na nemocnici trestní oznámení pro ublížení na zdraví s následkem smrti a následovalo několikaměsíční vyšetřování.

Vedení nemocnice od počátku pochybení personálu odmítalo, vlastní vyšetřování ale nevedlo.

„Nemocnice v tomto případě žádnou vyšetřovací komisi nezřizovala. Všechny podklady dostala policie, která se jimi zabývala,“ řekl mluvčí fakultní nemocnice Stanislav Kopečný.

Pro policisty byl při rozhodování stěžejní znalecký posudek. Odborník v něm stejně jako olomoučtí lékaři dospěl k závěru, že pacientovi nebylo pomoci.

S výsledky vyšetřování není spokojena rodina zemřelého. „My jsme vůbec neměli šanci k celému spisu a dokumentům se dostat. Řekli nám jen, že by otec stejně zemřel, takže by na tom nic nezměnilo ani to, kdyby ho přijali o tři hodiny dřív,“ řekl syn zemřelého muže. O chybě lékařů jsou pozůstalí dál přesvědčeni, žádné další kroky ale podnikat nemíní.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?