Policie prošetřuje hospodaření FN na Bulovce

20. 10. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Policie, finanční úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS) bude prověřovat hospodaření pražské fakultní nemocnice Na Bulovce. Podle serveru iHned.cz prý ministerský audit odhalil chyby ve smlouvách a podezřelá výběrová řízení.


„Zjištění identifikovala možná pochybení v uzavírání obchodně-závazkových vztahů,“ řekl serveru k výsledkům právě skončeného auditu ministerský mluvčí Vlastimil Sršeň.

Pochybnosti okolo hospodaření, které loni skončilo v červených číslech, se vznášely nad Bulovkou již přibližně před půl rokem, kdy byla ministrem Leošem Hegerem (TOP09) odvolána tehdejší ředitelka nemocnice Kateřina Toběrná.

Současné vedení Bulovky se brání

Na zprávy, které se včera objevily v tisku, ihned reagovalo nové vedení Bulovky. Svůj podíl na špatném výsledku ministerského auditu jednoznačně odmítá. Vše se prý odehrálo už v době, kdy nemocnici vládla Toběrná.

„Současné vedení Nemocnice Na Bulovce odmítá spojení s výsledky kontroly ministerstva zdravotnictví, která v nemocnici probíhala několik měsíců a týkala se hospodaření minulého managementu,“ uvádí v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Martin Šalek.

Zajíc: Postupujeme maximálně transparentně

„Audit se týkal předchozího vedení nemocnice. Převzal jsem nemocnici na začátku srpna a nové vedení postupuje maximálně transparentně. Starší smlouvy revidujeme a postupujeme v rámci protikorupčních zákonů,“ řekl novopečený ředitel Nemocnice Na Bulovce Petr Zajíc.

Jedno z prvních opatřen, které nový ředitel nemocnice zavedl, bylo prý vytvoření obchodního oddělení, které nakupuje pro sklad materiálně technického zabezpečení zásoby nezbytné pro chod zařízení.

„Všechny nově nakupované prostředky prochází výběrovým řízením a bereme samozřejmě ty, které v soutěži zvítězí svou cenou, tedy jsou nejekonomičtější,“ doplnil technický náměstek Jiří Havel.

Nemocnice také nově zavedla tzv. časová razítka, která používá ostraha pro vjezd a výjezd návštěvníků nemocnice. Bez možnosti ovlivnění je tak na kartě návštěvníka zaznamenám pouze skutečný čas strávený v areálu nemocnice.

„Abychom předcházeli únikům finančních prostředků, při vjezdu i výjezdu označíme návštěvě kartu a vybereme příslušnou částku za parkování v areálu nemocnice dle ceníku. Stále platí, že první půlhodina je zdarma.“ K časovým razítkům nemocnice přistoupila pro větší transparentnost a zamezení možného spekulování s výběrem parkovného.

Jako další důkaz transparentního přístupu nemocnice uvádí příklad zrušeného výběrového řízení na genetické analyzátory pro Kliniku hrudní a plicní chirurgie.

„Přišla pouze jedna nabídka na 6,5 milionu korun a k tomu na spotřební materiál za 1,4 milionu korun. Výběrové řízení jsme zrušili, a to i přesto, že nám to momentálně zákon neukládá. Domnívám se, že z jedné nabídky není možné zajistit ani transparentnost a ani ekonomickou výhodnost zakázky,“ vysvětlil náměstek Havel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?