Policie stíhá šéfa pojišťovny, ministryně žádá jeho odvolání

22. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Minulý týden obvinila policie Beránka z pokusu o vraždu a je vyšetřován na svobodě. "Jsem nevinný, činu, z něhož jsem obviněn, jsem se nedopustil a věřím, že to má obhajoba prokáže," řekl Beránek. Kauzu označil za mstu...


PRAHA - Ředitele Vojenské zdravotní pojišťovny (VoZP) Františka Beránka stíhá policie pro podezření, že se pokusil o vraždu své bývalé partnerky. Napsala to ve včerejším vydání Mladá fronta Dnes. Kromě toho podle listu požaduje ministryně zdravotnictví Marie Součková Beránkovo odvolání z funkce kvůli špatnému hospodaření pojišťovny.

Podnět k trestnímu stíhání podala na jaře sama bývalá partnerka a majitelka cestovní kanceláře Egey Travel Katerina Kaltsogianni, která podle listu mimo jiné původně prodávala Beránkovi zájezdy pro nemocné klienty pojišťovny. Čin se měl stát loni v prosinci, poškozené se však nic nestalo, píše deník s odvoláním na zdroj blízký policii. „Mohu jen potvrdit, že jsme dostali trestní oznámení. Další informace by mohly poškodit vyšetřování,“ řekl MfD mluvčí kriminální policie v Liberci.

Minulý týden obvinila policie Beránka z pokusu o vraždu a je vyšetřován na svobodě. „Jsem nevinný, činu, z něhož jsem obviněn, jsem se nedopustil a věřím, že to má obhajoba prokáže,“ řekl deníku Beránek. Kauzu označil za mstu bývalé družky, která se s ním rozešla a oznámení podala až několik měsíců po údajném činu.

Kaltsogianni včera řekla, že naopak Beránek se jí mstí za to, že vydala knihu Psychopat, která jejich soužití popisuje. „Neustálé napadání, ohrožování, vyhrožování zabitím a tak dále, to pořád trvá. Mám i další výhružné 'esemesky',“ popsala majitelka cestovní kanceláře údajné Beránkovo chování. Její cestovní kanceláře se však tento případ vůbec netýká, funguje dál

bez problémů, zdůraznila.

Nezávisle na trestním stíhání vyšetřuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) hospodaření pojišťovny, kterou Beránek vede. Mimo jiné jde i o smlouvy, které ústav uzavřel s firmou ředitelovy bývalé družky, píše list.

Předseda správní rady pojišťovny Miroslav Příkopa i předseda dozorčí rady Josef Zobal trvají na tom, že zajištění ozdravných pobytů klientů pojišťovny bylo zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek. „Zmíněná cestovní kancelář byla vybrána, protože splňovala veškeré podmínky požadované VoZP,“ uvádějí v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Veškerá již provedená šetření údajně neshledala pochybení pojišťovny.

Zpráva NKÚ má být dokončena v září, ministryně Součková však již reagovala na vyšetřování. „Na základě dílčích závěrů jsem doporučila zástupcům státu ve správní radě pojišťovny, aby iniciovali odvolání ředitele Beránka,“ řekla MfD. S trestním stíháním podle Součkové její krok nijak nesouvisí. „Nevím o něm a budu ctít presumpci neviny,“ prohlásila.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?